Krása života tady a teď

Spojujeme své štěstí s budoucností, staráme se o to, co může být zítra a pravidelně znovu prožíváme naši minulost. Ale život probíhá přesně „mezi těmito časy“ – tady a teď.

Přítomnost je jediný čas, na který my jako lidské bytosti máme vliv a můžeme vědomě prožívat. Nicméně jsme spojením naší minulosti a budoucnosti. Oba časy významně ovlivňují naši přítomnost – a to více, než si myslíte.

Vliv minulosti na přítomnost

Každý z nás ví, jaké to je vrátit se do svých vzpomínek a znovu prožít minulé okamžiky. Toto chování je zcela normální. Je však důležité, abyste se příliš nedrželi své minulosti, abyste „nepropásli sílu okamžiku". Minulost se stala – i když má stále svůj vliv na život tady a teď. Všechny naše zkušenosti do značné míry ovlivňují naši přítomnost a budoucnost.

Vliv budoucnosti na přítomnost

Před spaním přemýšlíte o dalším dni, přemýšlíte o svých každodenních úkolech a povinnostech. Vstanete a už jste mentálně v práci. Během práce přemýšlíte o konci dne. A po práci znovu přemýšlíte o dalším dni. Učíme se, že bychom se měli vždy zaměřovat na budoucnost a v případě potřeby méně na přítomnost. Ale pokud se budete držet tohoto očekávání pro svou budoucnost příliš mnoho, může vás to omezit tady a teď. Žijete v budoucnosti a pro budoucnost – a ne v přítomnosti.

Znovu vidět život dětskýma očima

I když žijeme „jen" v přítomném okamžiku, naše minulost a budoucnost nás stále ovlivňují – přinejmenším jako dospělé. Jak stárneme, stále více si uvědomujeme důsledky našich rozhodnutí a stále více je začleňujeme do našich činů. Děti ještě nemají tak dalekosáhlý horizont. Žijí především v přítomném okamžiku, tady a teď. Ještě si nejsou tak dobře vědomi rozsahu svých činů jako dospělí.

Někdy jsou to maličkosti

Obvykle jsou to malé věci, které nám zpříjemní den, vykouzlí úsměv na rtech a dopřeje trochu štěstí - i když jsou to jen velmi krátké, téměř okrajové okamžiky v každodenním životě: úsměv nebo kompliment od jiné osoby, radost z lahodného jídla, laskavost, pocit teplého letního vánku, srdečný smích nebo oblíbená píseň, která se náhodou hraje v rádiu. A právě tyto okamžiky nám mohou připomenout, že nejsme ani v minulosti, ani v budoucnosti, ale právě tady – v této době.

Jak velké jsou vaše problémy?

Máme neuvěřitelně cenné privilegium žít v dnešním, západním i moderním světě. Většina naší společnosti je schopna uspokojit své základní lidské potřeby mrknutím oka. Pokud si pravidelně uvědomíte, že se těšíte dobrému zdraví, nemáte hlad ani nedostatek peněz, jste obklopeni rodinou a přáteli, uvědomíte si, že mnoho vašich „problémů“ už nemá takovou sílu.

Život je dlouhý – a je tu ho užívat

Žijeme. Vy i já – jsme obdrželi tento život, jsme obyvateli této planety, bylo nám dovoleno spatřit světlo světa a velké části z nás je dovoleno užívat si této výsady po dobu 60 až 90 let.

V určitém okamžiku – jakkoli nepříjemné toto téma může být – ztrácíme toto privilegium a předáváme své místo někomu jinému. Život je konečný. Jsme koneční. A jediná věc, na kterou budeme mít vždy vliv, je žít tady a teď.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat