Na pohlaví lékaře pacientům záleží

Lékař versus lékařka. Kdo budí důvěryhodnější dojem, což může zásadně ovlivnit poslušnost pacienta a tím i úspěch samotné léčby? Zkuste hádat, které pohlaví si v tomhle směru vede lépe!

Dnešní doba čelí nedostatku lékařů. Koneckonců, možná sami moc dobře víte, jak těžké je nalézt zubaře, alergologa nebo dermatologa s volnou kapacitou. A když už se konečně jako zázrakem zadaří, na vyšetření klidně můžete čekat týdny, ne-li celé měsíce. Ano, vybírat si příliš nemůžeme, respektive vůbec. Kdybychom ale mohli, důraz bychom kladli nejen na kvality samotného lékaře, ale zřejmě i na jeho pohlaví.

Není doktor jako doktor

Tak jistě, někomu je asi úplně jedno, zda jeho zdravotní stav posuzuje člověk v sukni nebo s plnovousem. Ovšem najdou se i tací, pro které je to důležité. A není jich málo! Ostatně, jak může být asi příjemné mužům, když vyrazí na urologii s jistým problém svého pohlavního ústrojí, se kterým se chtě nechtě musí svěřit mladé a atraktivní doktorce? Podobně perné chvilky možná zažívají dámy, které intimní partie raději odhalí gynekoložce a ne mladíkovi v plášti, co je čerstvě po škole. V těchto osobních záležitostech mnohým na pohlaví specialisty skutečně záleží (1). A jak to vypadá, když jde o obecné a běžné trable, jako je třeba léčba vysokého krevního tlaku?

Psychika dělá svoje!

Není to tak dávno, co se v magazínu JAMA Internal Medicine objevila studie, která se tímto tématem dost intenzivně zabývala (2). Z jejích poznatků jednoznačně vyplývá, že starší jedinci přijatí do nemocnice se mnohem lépe a klidněji cítí v péči ženského lékaře. Ukázalo se také, že u pacientů preferujících zdravotnice je méně pravděpodobné, že si hospitalizaci zopakují brzy po propuštění. Studie byla hodně rozsáhlá, neboť do ní bylo zahrnuto 1,6 milionů osob. Její autoři zohlednili veškeré relevantní faktory, a to od prvního dojmu z lékařů až po závažnost konkrétních onemocnění. Ať situaci zkoumali, jak chtěli, vyšel z toho vždy stejný výsledek – ženy jsou v medicíně zkrátka důvěryhodnější!

Zdroje: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1495609/, (2) www.jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2593255







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat