Nehody způsobené sekačkou na trávu jsou stále častější

Chystáte se posekat trávu? Opatrnost je na místě. Jaká zranění od elektrické sekačky řeší lékaři nejvíce? A proč jim možná chodíte naproti?

Mít trávník jako golfové hřiště? To je sen! Ovšem jeho realizace vyžaduje péči, čas i úsilí. A mnohdy i zdraví! Taková sekačka na trávu je totiž dost nebezpečný nástroj, kvůli kterému bývá na lékařské pohotovosti vcelku rušno.

Pozor, nohy v ohrožení!

Americká komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (The U.S. Consumer Products Safety Commission) odhaduje (1), že více než 37 milionů tamních obyvatelel utrpí každý rok zranění související s úpravou travnatých ploch. Jedná se o rozdrcené kosti, řezné rány, poškozené šlachy nebo amputované prsty na nohou. Nože sekačky se pohybují rychlostí třech tisíc otáček za minutu a produkují trojnásobek kinetické energie než ruční pistole ráže 357. Přesto si lidé při práci na zahradě neberou ani boty (2).

Lékárnička jako povinná výbava

I když dojde jen k drobnému zranění, je důležité okamžité ošetření, aby se rána důkladně propláchla a vyčistila. Také se zpravidla doporučuje nasazení antibiotik, jež zabrání infekci. Povrchové rány se léčí ambulantně, závažnější komplikace vyžadují chirurgický zákrok. Šlachy přetržené elektrickou sekačkou většinou lze znovu připojit, ale roli tu sehrává čas (2). Jak si to na zahradě udělat hezké, aniž by došlo ke katastrofě?

Bez bot ani ránu!

Existuje pár obecných rad. Tou první je, že byste nikdy neměli sekat trávník, který je mokrý – hrozí tu riziko uklouznutí. Naprostým hazardem je absence pevných bot, jež zakrývají celou nohu. Na žabky a sandály tedy raději zapomeňte a nechte si je spíše na vycházku. Nezapomínejte ani další ochranné pomůcky, jako jsou pracovní rukavice. Rovněž dodržujte pokyny výrobce sekačky a před tím, než se pustíte do úpravy trávníku, pečlivě zkontrolujte terén a odstraňte větve i jiné „překážky“ (2).

Zdroj: (1) www.cpsc.gov/Newsroom/News-Releases/1987/LAWN-MOWER-SAFETY, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8927535/, www.foothealthfacts.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat