Prodej piva v barevných lahvích

Láhve na pivo jsou téměř vždy barevné, obvykle hnědé nebo zelené. Souvisí to s delší trvanlivostí – ale i mezi jednotlivými barvami je rozdíl.

Češi a pivo – to je nekonečný příběh. Přestože během koronavirové pandemie klesla konzumace čepovaného piva v restauracích a hospodách, na prodej piva v obchodech a supermarketech měla panedemie spíše pozitivní vliv (1). Pivo je v Česku zkrátka součástí tradice – k dobrému jídlu, po sportu na zchlazení, po práci nebo jen tak večer na gauči.

A možná už některé z vás napadlo, proč je pivo v hnědé nebo zelené lahvi – nikdy však v průhledné. Existují pro to dobré důvody, ale nemají nic společného se vzhledem. Spíše jde o trvanlivost nápoje.

Lehké ozařování způsobuje zkažení piva

Ve skutečnosti byly průhledné lahve po dlouhou dobu standardem. Problémem ale bylo, že se v nich pivo rychleji kazilo. Důvodem je ozařování slunečním zářením. Pokud je pivo vystaveno UV záření po dlouhou dobu, chmelové hořké látky se chemickou reakcí přemění na 3-methyl-2-buten-1-thiol. Vzniká tak nepříjemný zápach a lahodné pivo se stává nepoživatelným (2).

Pivovary však přišly s relativně jednoduchým trikem, jak tento problém obejít: barevné pivní lahve. Nejprve byly použity hnědé pivní lahve, protože barva absorbuje uv záření. Takže chuť je chráněná. Během druhé světové války se hnědé sklo stalo vzácnou komoditou a pivovary používaly zelené sklo jako alternativu. Od té doby můžete na trhu najít obě barvy v závislosti na značce (3).

Hnědé sklo chrání lépe než zelené sklo

Obě varianty chrání nápoj před zkažením lépe než čiré sklo – ale i zde jsou rozdíly v kvalitě. Zelené lahve jsou průsvitnější než hnědé, takže pivo v nich je méně trvanlivé. Většina pivovarů proto plní svou ječmennou šťávu do hnědých lahví, i když některé – zejména z marketingových důvodů – spoléhají stále na zelenou. Odborníci doporučují hnědou verzi, aby pivo zůstalo chutné déle (3). Pokud se však nápoje skladují na tmavém místě, na barvě lahve tolik nezáleží.

Zdroj: (1) www.ceske-pivo.cz/zakladni-fakta, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27727137/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076803/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat