Správné větrání v létě

Pokud chcete, aby váš byt zůstal chladný i v letních vedrech, je důležité, abyste správně větrali. Jak ale větrat a nepustit horký vzduch dovnitř? S následujícími triky zůstanou vaše místnosti příjemně chladné i v horkých dnech.

A je tady zase horko! Aby se váš byt stal malou chladnou oázou, je důležité, abyste správně větrali. Nejlepší denní doba pro průvan v domě je brzy ráno nebo pozdě večer, protože vzduch je pak mnohem chladnější než během dne. Pro dosažení optimálního chlazení byste proto neměli nechávat okna otevřená celý den, ale spíše jen systematicky větrat.

Udělejte průvan

Nejúčinnějším způsobem je úplné otevření všech oken a větrání protilehlých místností s otevřenými dveřmi, protože tak můžete vyměnit vzduch nejlepším možným způsobem. Po takzvaném křížovém větrání můžete okna po dvou až pěti minutách opět zavřít. Výměny vzduchu lze také dosáhnout otevřením pouze jednoho okna v místnosti do šířky, pak se mluví o šokovém větrání. Pokud správně větráte, pokojová teplota se příjemně ochladí během deseti minut.

Žaluzie dolů

Během dne byste měli v létě udržovat okna a dveře zavřené, aby teplý vzduch zůstal venku. Spuštěné žaluzie nebo zavřené žaluzie jsou účinnou ochranou před sluncem. Záclony a světlé rolety zevnitř okna mohou místnosti také ochladit. Teplo ze slunečního záření se však snižuje pouze o čtvrtinu, protože do bytu proniklo již přes okenní sklo před tím, než je zachytí ochrana proti oslnění.

Účinná klimatizace

Klimatizace jsou oblíbeným a účinným způsobem, jak se v létě ochladit. Jsou však skutečnými žrouty energie, navíc obvykle spojené s vysokými pořizovacími náklady. Cenově výhodnější alternativou jsou vlhké ručníky a prostěradla, které zavěsíte v bytě. Při sušení tkanina pohlcuje teplo z prostředí. Pro horké letní měsíce stojí za to také srolovat koberce a uložit je. Odkryté parkety nebo kamenná podlaha absorbují okolní teplo mnohem lépe.

Ventilátory také zajišťují chlazení čerstvým vánkem. Konstantní průvan však může způsobit zdravotní problémy: sušené sliznice vedou k nachlazení a může vás také potrápit tuhý krk.

Noční ochlazení

Pokud v noci fouká chladnější vánek, stojí za to nechat okno ložnice otevřené. Pokud se však v noci neochladí a nemůžete správně větrat, zkuste chladicí láhev: stačí naplnit láhev na horkou vodu studenou vodou a umístit ji pod přikrývku.

Studené sprchování před spaním, na druhé straně, žádné ochlazení nepřinese, protože studená voda stimuluje krevní oběh. Na druhou stranu se doporučuje vlažná sprcha, protože reguluje tělesnou teplotu, otevírá póry a tím také pomáhá ochlazovat.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat