Pejsci v horku velmi trpí

Vysoké teploty během letních měsíců mohou být nepříjemné, ba dokonce nebezpečné, a to nejen pro lidi, ale především také pro psy a další domácí mazlíčky. Pro psy může být mnohem obtížnější se vyrovnat s rostoucími teplotami, natož s vysokou vlhkostí, jelikož nemají v rukávu takové nadstandardní vychytávky jako my lidé. Zejména ve městech, kde není dostatek zeleně a přirozeně ochlazujícího prostředí (jako v přírodě), bude váš pejsek potřebovat vaši pomoc, aby vysoké teploty zvládl bez újmy na zdraví.

Na co si tedy dát během letních měsíců pozor, pokud jste majitel psa (1)?

Nenechávejte psa v autě

Ani na minutu! Ani s nastartovaným autem a zapnutou klimatizací. Za teplého dne mohou teploty uvnitř vozidla rychle stoupnout na nebezpečnou úroveň. Například pokud je venku teplota 30 stupňů může teplota uvnitř auta (i s mírně otevřenými okny) dosáhnout 40 stupňů během 10 minut! Po 30 minutách dosáhne teplota téměř 50 stupňů! Váš mazlíček může tedy i během vaší krátké návštěvy supermarketu utrpět nevratné poškození orgánů nebo zemřít (2). Mějte tedy vůči němu ohled, a raději jej z výletu bezpečně odvezte domů, než se vydáte (byť jen na rychlý) nákup. Případné následky by vás trápily do konce života.

Sledujte vlhkost

Okolní teplota není jediným činitelem, který může ovlivnit zdraví a pohodu vašeho pejska. Důležitou roli hraje také vlhkost vzduchu. Psi dýchají s otevřenou tlamičkou, aby se ochladili, a aby se lépe mohla odpařovat vlhkost z plic. Pokud je vlhkost příliš vysoká, nejsou psi schopni se dostatečně ochladit a jejich tělesná teplota raketově vystřelí vzhůru na nebezpečnou úroveň (2).

Omezte pohyb v horkých dnech

Buďte opatrní při procházkách nebo při cvičení vašeho psa venku. Ve velmi horkých dnech omezte pohyb na časné ranní nebo večerní hodiny a buďte obzvláště opatrní u psů s krátkým čumákem, kteří mají obvykle potíže s dýcháním. Rovněž se vyhněte pohybu po asfaltu, který se velmi rychle zahřívá a může vašemu pejskovi popálit tlapky. Koneckonců zkuste se projít bosky po rozpálené silnici, a uvidíte sami. Takže pokud je to možné, venčete psa v přírodě a vyhledávejte travnatá místa. Rovněž s sebou vždy noste vodu! Pes potřebuje v letních vedrech pít mnohem častěji než člověk (2).

Nespoléhejte na ventilátor

Domácí mazlíčci reagují na teplo jinak než lidé. Pejsci se kupříkladu nejvíce potí na tlapkách a větrák je neochladí tak účinně jako lidi (3).

Zajistěte dostatek stínu a vody

Kdykoli je váš pes venku, ujistěte se, že má ochranu před horkem a sluncem a dostatek čerstvé studené vody. V případě extrémních veder přidejte do jeho venkovní misky s vodou trochu ledu, pokud je to možné. Ideální místo odpočinku je stín stromů nebo plachty, jelikož nebrání proudění vzduchu. Psí bouda neposkytne vašemu pejskovi úlevu od horka (3)! Naopak.

Sledujte známky úpalu

Extrémní teploty mohou pejskovi způsobit dokonce úpal. Mezi snadno rozpoznatelné příznaky úpalu patří těžké lapání po dechu, skelný pohled, zrychlený tep, potíže s dýcháním, nadměrná žízeň, letargie, horečka, závratě, nedostatek koordinace, hojné slinění, zvracení, tmavě červený nebo fialový jazyk, záchvaty a bezvědomí (3).

Zvířata jsou zvláště ohrožena úpalem, pokud jsou v pokročilém nebo naopak příliš útlém věku (tedy štěňata a veteráni), případně pokud mají nadváhu. Nezapomeňte na to, že např. boxeři, mopslíci a další psi s krátkým čumákem mají větší potíže s dýcháním než například jezevčík nebo dobrman.  Věnujte tedy těmto psům zvýšenou pozornost, a pokud je to možné, pokuste se je ochlazovat. (chladivé zábaly, vesty nebo podložky) (3).

První pomoc při přehřátí psa

Přehřátý pes rychle a usilovně dýchá, sliní, má suchý horký čenich a zarudlé vyvalené oči se skelným pohledem. Začne být nervózní a neklidný, kňučet nebo je dezorientovaný. V krajním případě může začít zvracet – v tomto případě je již v ohrožení života (3)!

Přesuňte svého psa ihned do stínu nebo do klimatizovaného prostoru. Na hlavu, krk a hruď mu přikládejte mokré ručníky. Ochlazení organizmu pejska musí být postupné, v žádném případě jej nesmíte vystavit šoku! (ledová voda apod.). Při ochlazování je dobré začít od tlapek. Ochlazovat mu je můžete utěrkou namočenou ve studené vodě nebo přiložit sáček s ledem (případně pytlík mražené zeleniny obalený utěrkou). Nezapomeňte na přísun studené vody (ne ledové!). Pokud obtíže neustupují a pejsek má stále příznaky přehřátí organismu, vyhledejte veterináře. Obzvláště v případě, že začne zvracet, v tomto případě hrají roli i minuty!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33656402/, (2) www.humanesociety.org/resources/keep-pets-safe-heat, (3) www.humanesocietyofcharlotte.org/keeping-pets-safe-summer-heat/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat