Namíchejte si perfektní střik z bílého vína

Lehký, jiskřivý, úžasně osvěžující: Střik z bílého vína je v letních měsících velmi oblíbený. Jaký je ideální poměr vody a vína? Mohu přidat kostky ledu? Jak namíchat perfektní střik z bílého vína?

Pokud chcete připravit opravdu perfektní vinný střik, je základem použít kvalitní víno. Nejlepší víno je suchý Ryzlink. Má malou zbytkovou sladkost a příjemnou kyselost. Rivaner je lehčí a méně hořký. Pokud máte rádi sladší, můžete změnit i barvu a zvolit růžové Rulandské modré nebo Černý ryzlink (1).

Ideální poměr při míchání

Ideální je 60 procent vína a 40 procent vody. Poměr se může samozřejmě lišit – v závislosti na tom, jak silný chcete, aby střik nakonec byl.

Pozor na vodu

Vinný střik se zakládá na kyselině uhličité, proto je nutné používat klasickou perlivou vodu. Měla by být z lednice, vychlazená na asi 8–10 stupňů – stejně jako bílé víno. Pokud jste zapomněli víno vychladit, stačí ho dát na půl hodiny do mrazáku.

A co třeba přidat kostky ledu? Led samozřejmě střik ředí a tím mění míchací poměr a obsah perlivosti, na což je třeba při míchání brát ohled.

Správná sklenice dělá perfektní střik

Na vinný střik můžete použít klasické sklenice na stopce o objemu 0,25 l. Sklenice, zejména na bílá vína, mají menší otvor než sklenice na červené víno a jsou proto vhodnější, protože v nich oxid uhličitý zůstává déle. Do sklenice můžete přidat kůru z citronu nebo pomeranče nebo do růžového střiku malinu.

K jakému jídlu střik z bílého vína podávat

Ke grilování, rybě nebo chřestu volte raději suché, kyselé víno. Protože se míchá s vodou, střik nemá tolik alkoholu jako klasická sklenka vína – hodí se tedy k lehkému salátu nebo i k dezertu – například sorbetu, ovocné míse nebo zmrzlině. 

Zdroj: (1) www.freundin.de/kochen-diaet-7-tipps-perfekte-weissweinschorle - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat