Klasičtí spouštěči kýchání

Kýchání je poloautonomní křečovité vylučování vzduchu nosem či ústy. Většinou je těžké ho zastavit, pakliže se rozjede, ale objevují se i situace, kdy si člověk moc přeje kýchnout, ale ono mu to nejde. Jak a čím si můžete pomoci?

Agresivní vůně, pyl, bakterie a další látky, které se nesou vzduchem, dráždí dýchací cesty a spouštějí svědění nosu. Kýchání je pak jen ochrannou reakcí organismu, které má dráždivé nečistoty, alergeny a viry dostat ven z těla (3). (Kýcháte, když se do nosu dostane signál, že nějaký podnět je potenciálně škodlivý nebo dráždivý.) Pokud si ale kýchnout nedokážete, je možné, že vám v nose něco uvízlo (malý předmět, spóry plísní a podobně) a tělo se pouze snaží onu látku vyloučit. Je-li to i váš případ, existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste nad kýcháním převzali kontrolu (2).

Přivoňte k silnému koření

Koření, jako je pepř, skořice a kajenský pepř může vyvolat kýchání. Dráždí totiž nosní nervová zakončení. Jen buďte opatrní, abyste koření nevdechli, v nose by to dost pálilo!

Podívejte se do jasného světla

Někteří lidé začnou kýchat, když se podívají do jasného světla. Nazývá se to fotické kýchání, jež stimuluje nervový reflex.

Lechtejte se na vnitřní straně nosu

Vezměte kapesníček, jemně si ho vložte do nosu a pokuste se jím stimulovat jeho vnitřek. V podstatě polechtejte nervová zakončení nosu. (Samozřejmě si do něj nic agresivně nezasouvejte, hrozí poranění.) Pokud tato metoda nezabere, vytrhněte si z nosu chloupek. Vytrhávání chloupků v tomto orgánu stimuluje trojklanný nerv (část nervového systému, jež posílá pocity bolesti, dotyku a teploty z obličeje do mozku) a může vyvolat kýchání. Dopředu však počítejte s bolestí.

Zaměřte se na obočí

Jedná se o podobný trik jako u chloupků v nose. Popadněte pinzetu a začněte s úpravou obočí či zatoulaných chloupků v obličeji. I to může stimulovat trojklanný nerv a vyvolat kýchání. Stejně jako jiné věci, které zabírají jen a jen na vás. Ostatně, o tom, že je v této oblasti ještě dost nevyřešených věcí, svědčí třeba fakt, že kýchání se může objevit i v reakci na sexuální představy nebo orgasmus. Tyto neobvyklé spouštěče prý souvisejí s indiskrétní stimulací parasympatického nervového systému (1).

Zdroje: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2625373/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17956022/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387836/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat