Náladu i přemýšlení si servírujete na talíři

Nedali byste si rybu se semínky a listovou zeleninou? S každým soustem tohoto pokrmu se vám může lepšit nálada. Zkusíte to na vlastní hlavu i chuťové buňky?

Ať už je nálada dobrá či špatná, nelze zpochybnit, že dokáže ovlivnit naprosto celý den. Víte, že mentální vzestupy a pády hodně souvisejí s jídlem? Svým způsobem je tedy můžeme ovládat, což nám do rukou dává pořádné triumfy!

Spojitost všeho se vším

Ano! To, co jíme, má skutečně obrovský vliv na naše duševní rozpoložení, ozývá se z vědeckých sfér. Třeba tři roky stará studie (1) publikovaná v magazínu Molecular Psychiatry prokázala, že zdravá a vyvážená strava, v níž není prostor pro pokrmy podporující záněty, pomáhá předcházet depresím i chmurným myšlenkám. Konkrétní látky, jež fungují jako antidepresiva, nastínil zase průzkum (2) zveřejněný v časopise World Journal of Psychology. Na jejich seznam patří podle tohoto výzkumu omega-3 mastné kyseliny, hořčík, vitaminy D a B, antioxidanty, vláknina a bílkoviny.

 Chcete mít optimismu na rozdávání? Co se týká jídla, inspirujte se jihem.

Středomořská strava potěší žaludek i hlavu

Proč jsou lidé žijící u moře spokojenější a veselejší? Jedno možné vysvětlení by tu bylo. Je jím středomořská strava! Ta shodou okolností obsahuje většinu výše jmenovaných „šťastných živin“. Tento nutričními terapeuty uctívaný stravovací režim zahrnuje konzumaci ryb, listové zeleniny, luštěnin, exotického ovoce, semínek, bylinek, ořechů, celozrnných produktů a  olivového oleje. Povolená je i sklenka vína, což možná uvítá nejeden fanoušek vinné révy (3, 4). A co z jídelníčku raději úplně vynechat?

Co je zpracované, to je špatné

Dle názoru odborníků pesimismus a špatné duševní rozpoložení podporují zpracované potraviny, sladkosti nabité rafinovaným cukrem i bílé pečivo. Naprosto samostatnou kapitolou jsou prý slazené perlivé nápoje, jejichž souvislost s depresemi a úzkostnými stavy je mnohokrát prokázaná (5).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30254236/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147775/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22796370/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4776937/, (5 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6146358/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat