Vypořádejte se s podzimní depresí

Máte splíny. Také postrádáte energii, nechce se vám vůbec nic a špatně spíte. Že by podzimní deprese? Možné to je. Jakou obrannou strategii zvolit?

Stává se to každý rok – jakmile skončí letní prázdniny a o slovo se začne hlásit podzim, míváme po náladě. K navození sezonní deprese stačí málo – kratší dny, chladný vzduch, snížené množství slunečních paprsků a trocha deště.

Není to jen melancholie, ale porucha!

Oficiální název pro nechvalně známou „podzimní depku“ je sezonní afektivní porucha (1). Tímto neblahým duševním stavem trpí dle statistik něco mezi čtyřmi až šesti procenty celosvětové populace, pokud jde alespoň o mírné a občasné příznaky, ty postihují přibližně 10 procent jedinců. Psychologové se také domnívají, že k této poruše jsou oproti mužům více náchylnější ženy. Jak se tato svízel projevuje? Mezi klasické a učebnicové známky patří únava, nespavost, ztráta zájmu o běžné činnosti, podrážděnost, sociální vyčlenění, úzkost, zhoršené soustředění i změna chutí k jídlu (1). Zní vám to povědomě? Pak to chce rázný protiútok! Co vám pomůže?

Záchranné lano v podobě vitaminu D

Ocitáte-li se v jakési nedobrovolné podzimní hibernaci, měli byste se soustředit na příjem vitaminu D. Tato látka nejenže příznivě ovlivňuje hormon melatonin nezbytný pro kvalitní spánek, klíčová je i pro mozkové funkce, dobrou náladu a silnou imunitu. Denní referenční dávka vitaminu D se pohybuje okolo pěti mikrogramů. Načerpáte ho z doplňků stravy, ale nabízí se pochopitelně i potravinové zdroje, jako jsou například tučné ryby, mořské plody, hovězí játra, mléčné výrobky, vaječné žloutky a houby (2). Když už jsme u jídelníčku navozujícího optimismus, v rámci psychické pohody se do něj doporučují zahrnout i následující položky.

Nákupní seznam, který vás rozesměje

Ano, konzumací správných jídel můžete se sezonní afektivní poruchou hodně rychle zatočit. Klíčem jsou potraviny, které krotí stresové hormony a nedávají úzkosti žádnou šanci (3). Obvykle se mezi ně počítá avokádo, brokolice, špenát a hořká čokoláda, stejně jako různé druhy semínek, banány a ořechy. Kromě těchto přírodních darů na optimistickou strunu zabrnká i pravidelná fyzická aktivita a  aromaterapie. Proti podzimní depresi zabojujete inhalací esenciálního pomeranče, bergamotu, levandule, rozmarýnu, zázvoru, růže a grapefruitu.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673349/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33252911/






Celkem 1 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat