Psaní deníku může zlepšit váš život

Máte chvilku volného času? Co kdybyste popřemýšleli o svých pocitech a pořádně se z nich „vypsali“? Ano, řeč je o deníku, který vám může ulevit od stresu a znormalizovat krevní tlak.

Když se řekne psaní deníku, mnozí si jistě vybaví své dospívání a momenty, kdy malému zápisníčku svěřovali své nejniternější pocity, touhy a přání. Je tento způsob vyjádření ale podmíněný věkem? Vůbec ne. Doporučuje se totiž i dospělým, neboť má silný terapeutický účinek (1). Proč byste se možná i vy měli zastavit v papírnictví a obstarat si potřebné propriety?

Ach, ta psychická úleva!

Neustále přibývají důkazy, které potvrzují, že psaní deníku má pozitivní dopad na psychickou pohodu. Tato činnost odstraňuje mentální bloky, zmírňuje stres a bojuje proti depresím. Ovšem pozor, jsou tu i jiné výhody, které byste nečekali. Týkají se totiž obranyschopnosti! Pokud budete pravidelně zaznamenávat své myšlenky, můžete ulevit své mysli a tím posílit i imunitní buňky zvané T-lymfocyty. Psaní o prožitých stresových událostech vám také umožní se s nimi lépe vyrovnat, což je samo o sobě přínosné (2). Láká vás to zkusit, ale nějak nevíte, jak začít? Možná z toho děláte zbytečné drama.

Chopte se tužky a dejte průchod emocím

I odborníci říkají, že není nic snazšího, než prostě otevřít zápisník a napsat to, co momentálně cítíte. Nesoustřeďte se na pravopis ani gramatiku, slova nechte zkrátka plynout a jejich prostřednictvím vyjádřete, co máte na srdci. Najděte si chvilku volného času a tichý koutek, kde nebudete ničím a nikým rušeni a jděte na to! Možná pak zaregistrujete i tyto fantastické věci (1).

Překvapivá léčba krevního tlaku

Poznatky výzkumu (3) z roku 2008 sdělují, že psaná dokumentace vlastních hlubokých myšlenek může přispět k normalizaci krevního tlaku a ke zvýšení celkové odolnosti organismu. Také jde o zajímavou cestu sebepoznání a způsob, jak lépe zpracovávat emoce. Deník může působit o motivačně, neboť si při jeho pročítání připomenete úskalí, které jste v nedávné době překonali. Už si pomalu chystáte propisku?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3505408/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6305886/,   (3) www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/emotional-and-physical-health-benefits-of-expressive-writing/ED2976A61F5DE56B46F07A1CE9EA9F9F







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat