Psaní deníku může zlepšit váš život

Máte chvilku volného času? Co kdybyste popřemýšleli o svých pocitech a pořádně se z nich „vypsali“? Ano, řeč je o deníku, který vám může ulevit od stresu a znormalizovat krevní tlak.

Když se řekne psaní deníku, mnozí si jistě vybaví své dospívání a momenty, kdy malému zápisníčku svěřovali své nejniternější pocity, touhy a přání. Je tento způsob vyjádření ale podmíněný věkem? Vůbec ne. Doporučuje se totiž i dospělým, neboť má silný terapeutický účinek (1). Proč byste se možná i vy měli zastavit v papírnictví a obstarat si potřebné propriety?

Ach, ta psychická úleva!

Neustále přibývají důkazy, které potvrzují, že psaní deníku má pozitivní dopad na psychickou pohodu. Tato činnost odstraňuje mentální bloky, zmírňuje stres a bojuje proti depresím. Ovšem pozor, jsou tu i jiné výhody, které byste nečekali. Týkají se totiž obranyschopnosti! Pokud budete pravidelně zaznamenávat své myšlenky, můžete ulevit své mysli a tím posílit i imunitní buňky zvané T-lymfocyty. Psaní o prožitých stresových událostech vám také umožní se s nimi lépe vyrovnat, což je samo o sobě přínosné (2). Láká vás to zkusit, ale nějak nevíte, jak začít? Možná z toho děláte zbytečné drama.

Chopte se tužky a dejte průchod emocím

I odborníci říkají, že není nic snazšího, než prostě otevřít zápisník a napsat to, co momentálně cítíte. Nesoustřeďte se na pravopis ani gramatiku, slova nechte zkrátka plynout a jejich prostřednictvím vyjádřete, co máte na srdci. Najděte si chvilku volného času a tichý koutek, kde nebudete ničím a nikým rušeni a jděte na to! Možná pak zaregistrujete i tyto fantastické věci (1).

Překvapivá léčba krevního tlaku

Poznatky výzkumu (3) z roku 2008 sdělují, že psaná dokumentace vlastních hlubokých myšlenek může přispět k normalizaci krevního tlaku a ke zvýšení celkové odolnosti organismu. Také jde o zajímavou cestu sebepoznání a způsob, jak lépe zpracovávat emoce. Deník může působit o motivačně, neboť si při jeho pročítání připomenete úskalí, které jste v nedávné době překonali. Už si pomalu chystáte propisku?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3505408/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6305886/,   (3) www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/emotional-and-physical-health-benefits-of-expressive-writing/ED2976A61F5DE56B46F07A1CE9EA9F9F






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat