Vyrovnejte se snáze s každodenním životem

Jste nesoustředění a špatně si organizujete čas? Lidé s ADHD se snadno nechají rozptýlit, mají velmi zájmově řízenou pozornost, často však činnosti nedokončí – a jsou špatně organizovaní. To opakovaně vede ke konfliktům ve všech oblastech života a často i k dalším duševním chorobám.

ADHD se za nemoc dospělých považuje teprve několik let. Předpokládá se, že u zhruba 60 procent postižených dětí porucha nepřestane ani po 18. roce života (1).

ADHD v dospělosti

Příznaky se však v dospělosti mění svým typem a závažností. Motorické nutkání k pohybu u dětí může u dospělých vystřídat neustálý vnitřní neklid. Na druhou stranu snížená pozornost s dezorganizací, „prokrastinací“ nebo změnami nálady může být více patrná. Zda je potřeba ADHD léčit, vždy závisí na individuálním utrpení postižených (1). Některým pomáhá jen znalost těchto souvislostí.

Příčiny ADHD

Příčiny ADHD nejsou dosud plně objasněné. Bylo však prokázáno, že porucha je způsobena genetickými faktory a faktory prostředí (2).

Genetické vlivy

Existuje výrazný genetický vliv. Pokud má jeden člen rodiny ADHD, je riziko pro ostatní členy až pětkrát vyšší. Mnoho rodičů najde vysvětlení svých vlastních problémů, až když jejich dítě projeví známky ADHD (2).

Vlivy prostředí

Mezi vnější rizikové faktory patří komplikace v těhotenství a porodu, nízká porodní hmotnost, infekce a toxiny, jako je zneužívání alkoholu nebo nikotinu, a poruchy centrálního nervového systému (2). 

Běžné příznaky ADHD u dospělých

Porucha pozornosti

Úkoly, které vyžadují dlouhodobé soustředění, zvládají postižení špatně, zvláště když se zdají nezajímavé. Rychle se začnete nudit, nebo jste unavení. Nedokážete dobře třídit smyslové dojmy a ty vás rozptylují. Každý detail se zdá stejně důležitý, ztrácíte se v detailech. Obecně platí, že ti, kterých se to týká, mají tendenci zabřednout, prokrastinovat nebo nedokončit věci. Pracují neefektivně a pomalu, zapomínají na schůzky nebo ztrácí věci. To vede k frustraci a hněvu. Výsledkem může být celkové vyčerpání, nezájem, podrážděnost a ztráta pudu.
Existuje však i fenomén „hyperfocus“, kdy se lidé s ADHD pohltí tématem, které je zajímá, a zapomenou na vše kolem sebe (3).

Hyperaktivita

Postižení jsou neklidní a vnitřně napjatí. Nápadné je neustálé mluvení a neklid v sedě. Svou hyperaktivitu se často snaží kompenzovat (nadměrným) cvičením. U dospělých často není motorický neklid tak výrazný jako u dětí, směřuje pak více dovnitř a postižený ho vnímá jako napětí a rozrušení. Potřeba střídání činností s nadměrnou volností pohybu je velká (3). 

Impulzivita a ovlivnění lability

Impulzivní lidé mají tendenci dělat neuvážené činy a rozhodnutí, aniž by přemýšleli o dlouhodobějších důsledcích, čímž nakonec nejvíce ubližují sobě nebo svým blízkým. Lidé s ADHD jsou netrpěliví, touží po okamžité odměně, a snadno podráždění v mnoha každodenních situacích. Často mají nespoutaný tok řeči a druhým skáčou do řeči. Náhlé změny nálad s výbuchy vzteku kvůli maličkostem se střídají s nepochopitelným nadšením a euforií (3). 

Souběžné poruchy u ADHD

Postižení trpí v souvislosti s ADHD i dalšími problémy v oblasti rodiny, vztahů nebo profese. Je pro ně těžší dokončit školení, často střídají zaměstnání, nebo jsou dokonce nezaměstnaní. Ve vztahu k tomu, co by mohli realizovat na základě svých intelektuálních schopností, obvykle zaostávají za svým potenciálem. Častěji se také rozcházejí. Obvyklé je také stěhování, kdy za sebou pálí všechny mosty. Pro ADHD je také typické zneužívání alkoholu, drog nebo nikotinu, delikvence nebo dluhy. Těžké poruchy sebevědomí jsou často spojeny s bezmocí. Rozvíjí se psychická zátěž jako poruchy spánku, příjmu potravy, syndrom vyhoření, nutkání, ale i poruchy osobnosti. Mezi nejčastější psychické poruchy patří deprese (40 %) (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441838/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7508636/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7999417/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724232/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat