Kupování dárků zlepšuje náladu

Obchody jsou již zavalené vánočním zbožím a vy pomalu přemýšlíte, čím budete obdarovávat své blízké. Až na tyto důležité nákupy přijde čas, můžete se při nich psychicky zrelaxovat. Co všechno dělají s náladou?

Štěstí je emocionální stav charakterizovaný pocity radosti, spokojenosti a naplnění. Zatímco štěstí má mnoho různých definic, často se popisuje jako pozitivní emoce a životní spokojenost (1). Pozvedněte své štěstí tím, že začnete obdarovávat druhé!

Proč je vybírání dárků tak skvělé?

Vědecká práce (2) Pandžábské zemědělské univerzity v Ludhijáně odhalila, že dar dávání poskytuje dárci stejné uspokojení jako obdarovanému, protože pomáhá prožívat pocit pozitivity a štědrosti. Proto nakupování dárků pro ostatní stupňuje vlastní pozitivní pocity, ale také posiluje spojení se štěstím.

Výzkumy (3) naznačují, že lidský mozek má vestavěný systém odměn a ten začne vylučovat hormony, jako je oxytocin, který je zodpovědný za pocity spokojenosti, jakmile se obdarovaný usměje či jinak vyjádří svoji radost (třeba objetím). Z tohoto důvodu se na blížící se vánoční shon zkuste podívat i z té lepší stránky. Že z něj již teď máte nervy?

Co vlastně koupit?

Podle různých anket (3) zážitkový dárek vyvolává mnohem silnější a emocionální pocity než fyzické dary. Například strach a hrůza ze vzrušujícího skvělého dobrodružství, lístky na koncert, muzikál, členství v místní umělecké galerii či poukaz na wellness pobyt, spouštějí lavinu intenzivnějších emocí. Radost a spokojenost ovšem sami v sobě i v tom druhém vyvoláte také tím, že v antikvariátě seženete knihu, která už se v běžném obchodě nedá koupit. Nebo necháte zpracovat rodinný rodokmen. I hmotné dárky totiž mají své výhody.

Již samotný obal promlouvá

Jednak mohou vydržet dlouhou dobu, a pokud dárce věnuje značný čas, úsilí a péči výběru správného věci, vložená energie do této akce ho zahřeje na duši. Jak říká známé přísloví: Na myšlence záleží. V případě, že dar, který člověk dává druhému, jasně vyjadřuje jeho upřímnost a přání a obdarovaný získá pocit, že ho partner, bratr, sestra či kolega v běžném životě poslouchá a vnímá, nic nemůže být hodnotnějším darem (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1322236/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5508200/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7904679/, (4) názor autora






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat