Když mobil hlídá každý váš krok

Když se někdo zeptá, jak se máte, musíte se nejdříve podívat na aplikaci? Raději poslouchejte sami sebe.

Jsme svobodní a nespoutaní – běháme, dýcháme a milujeme - bez kontroly. Ale používat aplikaci na cokoli, je dnes velmi trendy. Nosíme digitální fitness náramky k optimalizaci svých tělesných funkcí nebo svěřujeme svůj život aplikacím, aby sledovaly naše zdraví. A tím si nastavujeme vlastního „velkého bratra“.

Kyberchondr a sexuální bůh

Díky digitálním technologiím a naší touze sledovat sami sebe vzniklo dokonce nové slovo – cyberchonder. Jedná se o složeninu slov kyber a hypochondr. Kyberchondři neváhají svůj zdravotní stav „konzultovat“ raději s aplikací nebo internetem než se skutečným lékařem.

Sledujeme dechovou frekvence, saturace kyslíkem a srdeční frekvence a sdílíme výživu, fáze spánku a progrese hmotnosti. Bohužel i na společných večeřích. Muži takové statistiky milují, a proto existují dokonce sexuální aplikace – jako „Spreadsheets“, které měří sexuální výkon prostřednictvím trvání, pohybu a intenzity produkovaného hluku a mají vás motivovat ke spánku, abyste se stali sexuálním bohem.

Ženy si sledjí cyklus a plodnost, což sice není tak vášnivé, ale dává to smysl – i s ohledem na sexuálního boha vedle sebe.

Tělo jako pronajímatel technologiím

Digitální sebepoznání by mělo být první cestou k dobré obnově. Zatímco všude se pracuje na dalším polidšťování robotů. Tím, že je lidé naprogramují, aby mluvili, cítili a byli při vědomí, se lidé snaží být stále předvídatelnější. 

Můžete běžet, dokud vám nedojde dech, místo toho, abyste kontrolovaně zvyšovali tep na maximum. Pod digitálním kontrolním tlakem už není tělo svéprávným majitelem, ale hlava je podezřívavým hospodářem, který bije na poplach, jakmile červené krvinky uklidí kyslík do buněk.

Proboha, já umírám?!

Pokud pojedete pouze podle GPS, ztratíte smysl pro orientaci a veškerou zábavu. Raději trénujte instinkt, intuici a nevědomost, než abyste díky elektronice zpochybňovali své tělesné funkce, zejména proto, že jako téměř každému vám chybí odborné znalosti k vyhodnocení dat z tohoto „hraní si na doktory“.

A jak je v životě se vším – čím déle a podrobněji budete hledat, tím častěji něco najdete. Příliš rychlé dýchání, příliš neklidné srdce a špatný spánek. Ale jak se zdá, svět se zbláznil a my máme pocit bezpečí, protože nám to řekl náš telefon nebo hodinky…

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5952212/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat