Prosinec je nejrizikovějším obdobím na požáry

Adventní věnec i vánoční stromek má drtivá většina domácností. A proto je ve svátečním období také tolik požárů! Ovšem i v kuchyni jde o život!

Stejně jako kterýkoli jiný rok, tak i letos nám sváteční období dokreslují nejrůznější dekorace. Vždyť bez nich by to nebyly ty pravé Vánoce! Na stranu druhou ale mají velký podíl na tom, proč je prosinec tím nejrizikovějším obdobím na požáry. Co všechno je postrachem hasičů?

Stromeček

Požáry způsobené vánočními stromky se opakují každý rok a bohužel se neobejdou bez obětí. Dokázali byste odhadnout, jak dlouho trvá, než takový stromek celý shoří a místností se začne šířit jedovatý kouř? Je to přibližně 50 vteřin, což by řekl asi málokdo. Ano, takhle je to rychlé! Ať už na tom svém budete mít jakékoli žárovky, vždy se ujistěte, že jsou ze značkové výroby a mají potřebné certifikace. Nikdy je nevěšte na mokrý stromek a nenechávejte bez dozoru. Před spaním i odchodem z bytu je ze zástrčky opravdu vytáhněte, apelují hasiči! A to stejné platí i pro zářivky venkovní. I další ozdoba se vám ale může postarat o vánoční (ne)pohodu.

Adventní věnec

Advent má v křesťanské symbolice zvláštní význam, neboť zahajuje takzvaný liturgický rok. Kruhový věnec představuje Boží věčnost a jednotu, stálezelené rostliny jsou zase symbolem života a věčnosti. První zapálená svíce je svíčkou proroků, druhá se nazývá betlémská, třetí pastýřská a čtvrtá andělská. Máte věnec vlastní výroby? Tak ten patří mezi vůbec nejnebezpečnější modely. Důvodem bývá špatně přilepený držák na svíčky, chvojí v těsné blízkosti plamínků i zhoršená stabilita. Poslední příčina požárů se dekorací sice netýká, ale bývá hodně častá.

Vaření a pečení

Je příliš snadné nechat se při přípravě svátečních dobrot vyrušit a rozptýlit. Vždyť je potřeba udělat ještě tolik práce! Jenže nechat sporák i troubu o samotě, to je předzvěst katastrofy. A teď jedna zásadní otázka – co byste dělali, kdyby vám na pánvi vznítil olej? Podle hasičů je to typický vánoční scénář. Že byste použili vodu a pustili se do hašení? Kardinální chyba. Doporučený postup je následující – nejprve by měl člověk vypnout přívod energie a poté pánev zakrýt poklicí nebo plechem. Oheň se tak bez přívodu vzduchu uhasí.

Zdroj: názor autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat