Pochybnosti o sobě mohou být k užitku

Asi každý člověk o sobě někdy pochybuje. Ale ono je to vlastně dobře! Vždyť tato nejistota funguje jako hnací motor, který nás popohání k pozitivním změnám.

Některým lidem sebevědomí nechybí, zatímco jiní o sobě v mnoha směrech pochybují. Kteří mohou dosáhnout úspěchu a žít si podle svých představ a přání? No přece všichni!

Nedůvěra má i světlé stránky

I když to zní jako velký paradox, ti, co si příliš nevěří, mají obrovskou výhodu. Tedy alespoň podle vědeckých výzkumů (1), jejichž poznatky vidí ve vlastní nejistotě motivaci ke změnám i povzbuzení k podávání lepších výkonů. Jak ze svého kritického já udělat spojence a přítele?

Změňte, co se vám nelíbí

Pochybujete o svém vzhledu nebo schopnostech? Pokud se jedním či druhým budete dál užírat, nic moc se nezmění. Vážně to tak chcete nechat? Vezměte osud do svých rukou a zapracujte na tom, co považujete za svou nedokonalost. Můžete se sami vzdělávat a učit se dosud nepoznaným věcem a dovednostem. Můžete změnit styl oblékání, účes nebo celý vzhled. Můžete cokoli! Tak se chopte příležitosti, protože štěstí přeje odvážným (1). A vy to zvládnete!

Berte chyby pozitivně

Psychologové (2) se shodují v tom, že pochybnosti často plynou z toho, že se bojíme chyb a selhání. Jenže chybovat je lidské. A také nám to pomáhá růst, protože se z takových přešlapů můžeme dost poučit, což je skvělá investice do budoucna. Když to vezmeme kolem a kolem, právě některé omyly vás dostaly tam, kde teď jste. Díky rozchodu s bývalým partnerem si teď užíváte tenhle spokojený vztah s novým protějškem. A ukončení pracovního poměru v minulé práci vám zase přineslo stávající zaměstnání, které vás baví a naplňuje. Tak se chyb nebojte, nejste první ani poslední, kdo je dělá!

Vyvarujte se srovnávání

Každý člověk je jedinečný. Nepoměřujte se tedy se svými přáteli, kolegy nebo dokonce celebritami. Z toho nic dobrého nekouká! Místo toho se zaměřte sami na sebe a svůj vlastní život. Jistě vynikáte v hodně věcech, tak proč je ještě nevylepšit a nedostat se tak o krok dál (3)?

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1469029216301820?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1469029210000750?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) názor autora






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat