Káva paradoxně způsobuje i únavu

Je káva zaručeným lékem na únavu? Jak kdy a jak u koho. Pokud na vás nějak nefunguje, dost možná jste si na ni vypěstovali toleranci. Anebo je to prostě tím, že blokuje působení jistého neurotransmiteru.

Jste unavení až běda, tak vás napadne, že si dáte hodně silnou kávu. Ostatně, neříká se snad, že v krizi rychle nakopne? Jenže ouha, šálek už pomalu dopíjíte a cítíte se ještě vyčerpanější, ospalejší zpomalenější. Proč se onen slibovaný energizující efekt nedostavil? Je s vámi snad něco špatně? Anebo to má úplně jiný důvod?

Když černé zlato hraje proti nám

Kofein (1) v kávě obsažený je nepochybně nejrozšířenějším stimulantem na světě. Pravdou ale zůstává, že nepůsobí na všechny stejně a ne vždy funguje tak, jak bychom očekávali. Pro vysvětlení tohoto jevu musíme nahlédnout až do samotného nitra, a to k neurotransmiteru adenosinu (2). Ten se v těle vytváří zcela přirozeně, přičemž tlumí centrální nervový systém a říká mozku, kdy má odpočívat. Jeho hladina během dne pomalu narůstá, až se dostane do vrcholného bodu. V tomto okamžiku začínáme pociťovat ospalost, což je signál k tomu, že se máme odebrat do postele. Tedy, v ideálním případě. Kofein totiž situaci mění, protože se váže na adenosinové receptory a adenosin blokuje (2). Ovšem jeho hromadění pokračuje, takže jakmile organismus metabolizuje veškerý kofein, což zase netrvá tak dlouho, dostaví se přesně tatáž únava, kterou jste měli před kávou. Ne-li větší! Co ještě tu může hrát roli?

Problém s kofeinovou tolerancí

Lidé, kteří pijí kávu většinu svého dospělého života, si na kofein za ta léta mohou vypěstovat něco jako toleranci (3). Pokud tedy výrazně nezvýší množství šálků, bude jeho konzumace bez valného efektu. A přesně tohle může být i váš případ. Jenže s nadměrnou spotřebou kávy se zase pojí určitá rizika, jako je třeba nevolnost, nespavost, bolesti hlavy, dehydratace, porucha srdečního rytmu, třes, nervozita nebo podrážděnost (4). Asi tedy bude lepší, když se smíříte s tím, že vás obvyklé dávky zkrátka nevzpruží.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519490/, (2) www.content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad01379, (3) onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ardp.19913240502, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat