Komentáře k článku

Jaroslav Jay Hampl 20.06.2023

Informace o nepřípustnosti kovu v mikrovlnce je NEPRAVDIVÁ (jedná se o neustále dokolečka opisovaný mýtus, jako ten o velkém obsahu železa ve špenátu) - úplně normálně můžete nechat kovovou lžičku v hrnku nebo lžíci v misce s polévkou, právě naopak - doporučil bych to, protože nedojde k efektu přehřáté kapaliny, kdy vyndáte hrnek z mikrovlnky a voda v něm začne vřít a prskat ven až ve chvíli kdy s ním klepnete při pokládání na kuchyňskou linku nebo ve chvíli kdy do hrníčku přidáte cukr. Lžička se od mikrovln neohřeje, pokud je po vyndání hrnku z mikrovlnky teplá, je to proto že se ohřála od ohřívané vody ve které je ponořena. Totéž platí pro příbor na talíři - není s tím žádný problém. Co se týče odrazů mikrovln - podívejte se z čeho je vnitřek vaší mikrovlnné trouby. Je celý kovový, takže už tento fakt uvedenou informaci poněkud zpochybňuje. Jediný efekt s kovem v mikrovlnce nastane tehdy, je-li ve velmi tenké vrstvě (alobal, pozlacená proužka na talíři nebo třeba vlákno v žárovce) V tomto případě dojde také ke vzniku vířivých proudů které se ve lžičce bez problémů a jakýchkoli vnějších efektů vyrovnají, ale na velmi tenkém kovovém materiálu to vede k jiskření, protože vzniklé vířivé proudy tuto velmi tenkou vrstvu kovu rychle ohřejí (přepálí) a ta začne jiskřit. Ovšem nejedná se o nijak nebezpečnou věc, poškodí to onu tenkou vrstvičku kovu - v některých místech se přepálí, ale mikrovlnku to nepoškozuje. Tenké kovové fólie se naopak používají k tomu aby některé části třeba masa, na nichž jsou tyto folie v mikrovlnce položeny v důsledku vzniklého tepla zhnědly.

Siraellen 21.12.2022

skoro vůbec

BN 21.12.2022

Nevýhodou mikrovlnky je obecně nerovnoměrný ohřev, takže se může stát, že některá část zůstane syrová. To se dá odstranit zamícháním během vaření. Energie se dodává přímo do potravin a ne přes hrnec, i když její výroba má jen nějakou účinnost, ve výsledku to bude stejné nebo lepší než sporák. Úspora času je jasná. Nejrychlejší vaření je na plynu, ten ale všude není.

Jaroslav Jay Hampl BN 20.06.2023

kvůli tomu se používá otočný talíř nebo rotující kovová vrtulka která díky odrazům rozprostírá mikrovlny po prostoru trouby

xxkouckaxx 20.12.2022

mikrovlnku používáme běžně a rádi

Jirka 20.12.2022

Jak může někdo napsat takový blábol, asi výrobce

Zdenek Jirka 21.12.2022

Proč blábol? Vesměs je to všechno pravda. Lidi se toho bojí nesmyslně. Jen pro představu. Mikrovlnka používá frekvenci 2,4 GHz. To je stejná frekvence jako má běžná WiFi. A tohle záření z každého počítače, nebo mobilu nevadí? Záření je v mikrovlnce pevně uzavřené v plechové skříni. Ven se nedostane ani zlomek toho, co volně vysílá mobil v ruce a před obličejem. Každý televizní vysílač šíří do prostoru mnohem větší výkon, než má mikrovlnka uvnitř. Kdyby ty fámy byla pravda, asi by okolo pražského vysílače nikdo nepřežil.

Libuš 20.12.2022

Už dávno jsme ji vyhodili.

Jaroslav Jay Hampl Libuš 20.06.2023

doporučuji vyhodit také všechno co má wifi - telefon, počítač tablet, notebook, televizi, na hlavu si dát čepici z alobalu a sedět potmě doma (světlo je totiž také elektromagnetické záření)

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat