Mýty o mikrovlnné troubě

Jejich paprsky jsou karcinogenní a talíře se zlatým okrajem by se do mikrovlnky neměly dávat? Kolem kuchyňského spotřebiče koluje mnoho fám. Prozkoumali jsme nejčastější tvrzení a to, co se ve skutečnosti skrývá za mýty o mikrovlnné troubě.

Mikrovlnku dnes najdeme ve většině domácnost, má ale špatnou pověst. Zařízení bylo obviněno z řady věcí, od karcinogenního záření až po ničení vitamínů. Odhalíme, co se za těmito fámami skrývá a které mýty o mikrovlnné troubě můžete s jistotou odmítnout jako lživé.

Mikrovlnná trouba způsobuje rakovinu

Tento nezdravý obraz se v mikrovlnce nosí již dlouhou dobu. Dokud je však zařízení neporušené a nejsou překročeny žádné emisní limity, není na této fámě zhola nic pravdy! Pokud budete mikrovlnku používat podle návodu, nemusíte se obávat žádné újmy na zdraví.

Mikrovlnka ničí vitaminy v potravinách

Ano i ne. Je dokázáno, že silné zahřívání vede ke zničení vitaminů. To se netýká jen ohřevu v mikrovlnce, ale například i vaření. Samotný přístroj nezničí více vitaminů než běžné vaření. Pokud chcete připravovat jídlo tak, aby byly zachovány živiny, měli byste obecně používat nižší teploty.

Talíře se zlatým okrajem do mikrovlnky nepatří

V mikrovlnné troubě je povoleno pouze určité nádobí. Ve skutečnosti existují určitá jídla, která nejsou vhodná do mikrovlnné trouby. Na pověsti, že talíře se zlatým okrajem by se neměly ohřívat v mikrovlnné troubě, je něco pravdy! Nádobí obsahující kov může v mikrovlnné troubě kvůli elektromagnetickému záření vytvářet jiskry. To může zničit zlatý okraj talíře. Měli byste se také ujistit, že plastové nádobí je vhodné do mikrovlnné trouby. V zásadě však lze v mikrovlnné troubě používat všechny ostatní normální talíře a misky – není potřeba žádné speciální nádobí.

Jídlo se v mikrovlnné troubě kontaminuje

Tento mýtus o mikrovlnné troubě lze bezpečně odmítnout jako mylnou představu. Záření není v žádném případě nebezpečné ani zdraví škodlivé. Elektromagnetické paprsky zajišťují pouze ohřev jídla podle fyzikálních zákonů – jídlo paprsky neabsorbuje.

Mikrovlnná trouba šetří elektřinu

Používáte mikrovlnnou troubu místo hrnců, abyste ušetřili elektřinu? Zda se to vyplatí, záleží čistě na množství. Od cca 400 g např. brambor je energeticky výhodnější používat sporák. Mimochodem: Pro přivedení vody k varu je obyčejná rychlovarná konvice ve skutečnosti energeticky nejúčinnější. Velkou výhodou mikrovlnek je však téměř vždy úspora času!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7570677/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat