Stanovení hranic je klíčem k emocionální pohodě

Není to snadné, ale stanovit si hranice je klíčem k vaší emocionální pohodě.

Přítel přestřelil, příbuzný neví, kdy přestat, a kolega z práce s vámi jedná, jako s kusem hadru. Existuje způsob, jak je všechny minimalizovat – stanovit hranice. Všichni máme hranice, ale mnozí z nás mají obtíže je prosadit i směrem ke svému okolí – a to zvláště ve vypjatých situacích, kdy se chceme co nejvíce vyhnout konfliktu. Je však pravda, že stejně jako svaly se dají „vycvičit“, čím více cvičíte stanovení hranic, tím silnější se při tom cítíte.

Proč jsou hranice tak důležité

Hranice jsou pro nás způsobem, jak respektovat naše potřeby, nastavit realistická očekávání a učit ostatní, jak s námi zacházet. Jsou formou sebepéče a sebelásky, která nám umožňuje chránit naši energii a psychické zdraví. Jaké by tedy naše hranice měly být?

Fyzické hranice

To znamená, kdo smí do vašeho osobního prostoru, kdo se vás může dotknout, a jak blízko se k vám někdo může přiblížit, stejně jako to, co se rozhodnete dát do svého těla.

Nepatrné porušení této hranice může vypadat jako nátlak k pití alkoholu („Jedno pivo tě přece nezabije.“) nebo nevhodné komentáře na váš vzhled („Tyhle šaty ti sluší víc než ty černé, cos měla včera.“).  

I v situacích, kdy jsou tato porušení spíše otravná než škodlivá, pamatujte, že vždy máte právo někoho požádat, aby přestal.

Emoční hranice

Zejména v blízkých vztazích, jako je rodina a přátelé, může být nepříjemné a obtížné vyjádřit svou potřebu určité vzdálenosti. Zařaďte do svého slovníku užitečné fráze jako „Chci tě podpořit, ale teď toho mám příliš“ a „Nemám náladu mluvit o politice“ jako způsoby, jak můžete laskavě, ale pevně získat zpět svůj emocionální prostor.

Komunikační hranice

Ty je potřeba nejčastěji stanovit na pracovišti, kde možná budete muset upozornit na problémy s tím, jak s vámi někdo mluví, a také s tím, co vy sami můžete a nemůžete říci.

Do hry však vstupují i ​​v jiných oblastech našeho života, například v touze zachovat si soukromí.

Mít jasno v tom, co považujete za přijatelné, je nejlepší cestou k úspěchu. Nejste-li připraveni o něčem mluvit, nelíbí se vám tón, kterým vás někdo oslovuje, nebo se cítíte ponižováni osočováním nebo odmítnutím, vymezte jasně své hranice.

Finanční hranice

Peníze byly dlouho tabu, zejména u rodiny a přátel, ale uprostřed krize životních nákladů a rostoucí inflace je nyní doba, kdy se cítíme nejvíce napjatí a potřebujeme zavést limity.

Ať už jste byli pozváni někam, kde je to příliš drahé, potřebujete požádat přítele, aby vám vrátil peníze, nebo chcete zdvořile odmítnout někomu je půjčit, snažte se, aby vás nepřemohly pocity viny nebo trapnosti.

Mentální hranice

Často zapomínáme, jak důležité je stanovit si hranice i vůči sobě. Místo trestu nebo náznaku, že jsme udělali něco špatného, ​​pomáhá vidět osobní hranice jako cvičení sebedůvěry.

Mezi důležité mentální hranice patří dovolit si mít osobní myšlenky, přesvědčení a názory, které se liší od ostatních, a být srovnaný s těmi, kteří s námi nesouhlasí.

Časové hranice

Měli bychom také sledovat, kolik času se rozhodneme trávit s ostatními, a také to, jak by ostatní měli respektovat náš čas.

Totéž platí pro odmítání pozvánek. Nebuďte pod tlakem trávit čas někde, kde nechcete nebo nepotřebujete být. 

Energetické hranice

Stejně tak neustálé upřednostňování přání a potřeb druhých před našimi vlastními může být vážně vyčerpávající, což nás vede k emočnímu vyčerpání.

Zatímco „chraňte svou energii“ může znít jen jako další terapeutický slogan, ve skutečnosti je to cenná lekce o tom, jak lidé, kterými se obklopujete, mohou ovlivnit vaši náladu.

Hranice vztahu

Vztahové hranice zahrnují všechny předchozí prvky a souvisí s tím, jak se k nám lidé mohou chovat, jak se kolem nás chovají a co od nás mohou očekávat. 

Stanovení hranic není snadné, zvláště pokud jste většinu svého života prožili v prostředí, kde nebyli další lidé, kteří by stanovovali nebo respektovali hranice. Zpočátku to může být velmi nepříjemné, ale časem to bude snazší a budete se cítit jistější a v klidu.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat