Nedělat nic je pro vás opravdu dobré

Žádné plány na víkend? Výborně! Není totiž nutné vyplnit všechen čas…

Cítíte se provinile, když o víkendu neděláte absolutně vůbec nic? Určitě nejste sami. Uprostřed světa, kde vládne produktivita, se lenošení považuje za ztrátu času. Ale nicnedělání je pro vás dobré. 

Když máte seznam úkolů dlouhý jako týden před výplatou, zní nicnedělání pravděpodobně jako krásná, trochu nespoutaná fantazie. Nicnedělání samo o sobě vám nepomůže udělat více věcí, ale když využijete jeho sílu správně, může to ve skutečnosti zvýšit vaši produktivitu a energii, takže se budete moci lépe vypořádat s velkou pracovní zátěží.

Klíčem k moci nicnedělání je... ve skutečnosti nedělat nic. Neprocházet ani e-maily, ani sociální sítě. Nemyslet na nic.

Každý motor potřebuje občas vypnout

Vše závisí na tom, co nicnedělání udělá s vaším mozkem, což mu umožní úplně se uvolnit a odpočinout si. Jakmile se váš mozek ocitne v tomto bodě, může být kreativnější a nabitý energií a také vám umožní lépe řešit problémy. 

Naše mozky jsou neuvěřitelně složité stroje a v závislosti na tom, co děláme, se spouštějí různé části. Vědci dlouhou dobu předpokládali, že náš mozek je nejaktivnější, když děláme soustředěnou práci. To zní logicky. Když se soustředíte, jistě využíváte více mozkové síly, že? No, ukazuje se, že to tak úplně není.

Když se soustředíme, náš mozek funguje spíše jako reflektory než jako žárovky. S naší pozorností pouze na jednu věc se využití našeho mozku zužuje, abychom věnovali plnou energii danému úkolu. Ještě zajímavější je, co se stane, když se uvolníme a necháme mysl bloudit.

Větší výkon mozku

Zatímco vědci věřili, že to byla pouze základní ‚výchozí síť‘ mozku, která byla zapojená, když jsme přešli do režimu denního snění, nyní víme, že ve skutečnosti způsobuje spuštění velkých částí mozku – včetně výkonné sítě mozku (tzv. část spojená s komplexním řešením problémů a konstruktivním myšlením).

I když to všechno může teoreticky znít docela technicky, je více než pravděpodobné, že jste tento jev zažili na vlastní kůži. Napadl vás někdy uprostřed noci nápad nebo jste během cesty do práce narazili na dokonalé řešení problému? Pokud se často zdá, že naše nejlepší nápady se objevují, když přemýšlíme o něčem úplně jiném, je to proto, že tomu tak skutečně je. 

Méně času na nicnedělání ve skutečnosti prodlužuje čas, který váš mozek stráví rozebíráním problémů a vytvářením zásadních spojení. 

Klíčem je dostatek energie

Síla nicnedělání však nespočívá pouze v tom, že si dáte prostor pro nápady. Je to v tom, že si dokážete skutečně odpočinout a nabít se. 

Pravidelné přestávky pomáhají předcházet stresu a přetížení. Když máme hodně práce, trávit čas nicneděláním zní nesmyslně, ale vyhýbání se přestávkám způsobí, že vyčerpání energetických zásob bude ještě rychlejší.

Najděte si během dne čas, kdy si můžete jen sednout, zahodit telefony a jen být. Z dlouhodobého hlediska je to dobré pro vás, pro váš mozek a pro vaši produktivitu. Už žádné pocity viny kvůli víkendu stráveného nicneděláním – je to životně důležité!

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat