Vánoční dárky v lednu vrací až třetina lidí

Darovanému koni na zuby nehleď? Ano, říká se to, ale když jde o vánoční dárky, nějak to přestává platit. Někteří je vrací do obchodu a mění za peníze, jiní je přenechají někomu dalšímu nebo dokonce vyhazují do popelnice.

Když dostanete dárek, který se vám nelíbí, okamžitě nastanou hned dva problémy. Tím prvním je věrohodná kamufláž zklamání, protože nechcete působit nevděčně ani ranit city člověka, který vám ho v dobré víře věnoval. Dalším úskalím je otázka, jak s danou věcí vlastně naložit, aby doma zbytečně nepřekážela.

Do koše s tím! Nebo radši do obchodu?

Z průzkumu (1) britské mezinárodní společnosti YouGov, která se zabývá výzkumem veřejného mínění a analýzou dat, jasně vyplývá, že stejnému lednovému dilematu každoročně čelí zhruba třetina lidí. Pro většinu z nich je pak normální a přijatelné, když nechtěný dar přenechají někomu dalšímu, komu možná radost udělá. Ti, kterým je takové konání proti srsti, s ním míří do obchodu, odkud pochází. Tedy alespoň pokud mají to štěstí a dárce k němu přibalil i účtenku. Zajímavé ovšem je, že místo jiného zboží ve stejné hodnotě tam požadují vrácení peněz. Asi nejpřekvapivějším zjištěním zmíněného výzkumu je, že celých 30 procent osob si odmítá zbytečně přidělávat starosti a dar jednoduše umístí na úplné dno skříně nebo ho bez výčitek vyhodí do koše – ale nahlas to samozřejmě nepřizná. Jaké konkrétní věci budí největší vášně a nespokojenost?

Tenhle svetr si na sebe nevezmu!

Odborníci (1) uvádí, že v 70 procentech případů jde o oblečení, které má špatnou velikost, neoblíbenou barvu nebo zcela nevyhovující materiál. Moc dobře si ale nestojí ani malé kuchyňské spotřebiče, jako jsou rychlovarné konvice, mixéry, toustovače, váhy a mlýnky. Ani tohle se nehodí všem, a to do interiéru ani vkusu. Příliš pozitivní ovace však nesklízí ani elektronika, zejména pak nejrůznější přehrávače. Jak vidno, i když má Ježíšek s nákupem dárků spoustu práce a úsilí, jeho snaha poměrně často přichází vniveč. No není to k naštvání?

Zdroje: (1) www.today.yougov.com/topics/consumer/articles-reports/2017/01/12/unwanted-holiday-gifts?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat