Udržitelná předsevzetí pro rok 2023

Nový rok, nová předsevzetí? Ukážeme vám 10 předsevzetí, která jsou proveditelná opravdu pro každého. A navíc jsou ohleduplná k přírodě.

Přestat kouřit, více cvičit, konečně zhubnout, omezit stres – každý si asi někdy dal takové nebo podobné předsevzetí do nového roku.

Nechceme vás otravovat nereálnými předsevzetími pro rok 2023, která stejně nikdo nedodržuje. Místo toho nabízíme jednoduché tipy, díky kterým bude vaše spotřeba příští rok trochu zodpovědnější.

Přejděte na zelenou elektřinu

Každý, kdo je proti nebezpečné jaderné a špinavé uhelné energii, ale přesto nenakupuje zelenou elektřinu, by to měl v roce 2023 konečně změnit. Přechodem na zelenou elektřinu podporujete přechod na udržitelné energie každý den. 

Pijte vodu z kohoutku

Těžké při tahání, pochybný plast, obrovské množství odpadků – skoncujte s vodou v plastových lahvích! Voda z kohoutku je pitná téměř všude, a často je dokonce kvalitnější než voda balená. 

Jezte méně masa a živočišných produktů

Nemusíte se hned stát vegetariánem nebo veganem. Kupovat méně masa, ale kvalitnějšího, může v novém roce znamenat velký rozdíl. Spotřeba mléka, sýrů, vajec a především masa znamená méně utrpení zvířat a zároveň významně přispívá k ochraně životního prostředí a klimatu – a může být i zdravější pro vás.

Používejte méně plastu

Plasty jsou jedním z největších ekologických problémů naší doby – například v podobě plastového odpadu v moři. Existuje mnoho jednoduchých způsobů, jak se obejít bez plastu. Například tím, že si na nákup vezmete opakovaně použitelnou tašku, pijete vodu z kohoutku nebo kupujete nebalené ovoce a zeleninu.

Pijte fair trade kávu

Opravdu už neexistují žádné omluvy pro pití konvenční kávy a možná podpora vykořisťování a ničení životního prostředí. Jedním z dobrých předsevzetí do nového roku může být nákup fairtradové kávy. Seženete ji všude a není o mnoho dražší.

Přejděte na etickou banku

Nový rok, nová banka. Můžete si být jisti, že vaše peníze nepodporují jadernou nebo uhelnou energetiku, zbrojní průmysl nebo spekulace s potravinami? Nebo naopak vaše banka podporuje smysluplné sociální či ekologické projekty?

Vyhazujte méně jídla

Každý to zná: příliš mnoho nakupíte, pak příliš mnoho uvaříte – a zbytky skončí v popelnici. Zůstává špatné svědomí navzdory dobrým úmyslům. 

Oblékejte se udržitelně

Často se necháváme zlákat módními trendy a levnými cenami „fast fashion“. Ale všichni víme, že takové oblečení málokdy vydrží dlouho – a platí za to ostatní.

Jezte čerstvé a chutné potraviny

Konzistentní regionální a sezónní stravování je jedním z těch dobrých záměrů, které není vždy snadné realizovat. A přitom by stačilo se mu v novém roce alespoň trochu věnovat. Vyhnete se tak absurdně dlouhým přepravním trasám, budete jíst čerstvě a zdravě – a podpoříte svůj region.

Přestaňte plýtvat elektřinou – a ušetřete peníze

Stále se podceňuje, kolik elektřiny můžete ušetřit, pokud elektronická zařízení vypojíte z pohotovostního režimu. Přitom průměrná domácnost, která zcela vypne typická zařízení, jako jsou televize, stereo systémy, kávovary a podobně, může ročně ušetřit až dva tisíce korun – a chrání naši planetu.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat