Přestaňte s neustálou sebeoptimalizací

Výše, rychleji a dále –⁠ neustálé vylepšování sebe sama zažívá boom. V našich hlavách, ale i v reklamní branži. Je čas opustit postoj „vždy se mohu zlepšit“.

Pokud pozorně zamyslíte, v posledních letech jste si jistě všimli, že se zdá, že v téměř každé oblasti průměrného života existuje velký prostor pro zlepšení. Přesněji řečeno –⁠ potřeba zlepšení. Od workflow přes time management až po sebe sama. Všechno může a někdy se zdá, že i musí, být lepší. 

My lidé jsme se svým vývojem v určitém okamžiku neskončili, neustále se učíme nové věci, ať už vědomě, či nevědomě. Mezitím se však z této milé malé myšlenky vyprofilovalo celé odvětví, které nesmírně těží z naší potřeby udělat vše kolem nás o něco lepší. Samozřejmě, že toto odvětví má připravené správné produkty pro každý sebemenší problém a požadavek na optimalizaci.   

Každý den o něco lepší

Samozřejmě na sobě můžete pracovat i zcela zdravě. Ale nestává se postupně rozsah a intenzita, s jakou na sobě pracujeme, absurdní? I když to děláte „z vlastní vůle a opravdu jen pro sebe“, ve světě plném reklamy na každém kroku, kdo může skutečně říci, která myšlenka pochází od vás a která je pouhý výsledek reklamního průmyslu? Mimochodem také sociální sítě hrají svoji nezaměnitelnou roli…

Ale proč jsme tak šílení, abychom se stále zlepšovali? Jeden z hlavních důvodů je „snaha být výjimečný“. 

Zlepšování nás nenaplňuje

Touha a také společenská potřeba po neustálém zlepšování vedou k vykolejení, protože vytváří stále nové, vyšší ideály, které se jedinci nedaří znovu a znovu naplňovat. Jinými slovy: Abychom získali více uznání zvenčí, jsme ochotni změnit úplně všechno, jen abychom se přizpůsobili dalším a dalším ideálům. Jakmile dosáhneme jednoho z našich cílů, je tu další oblast, kterou je také potřeba optimalizovat. Kdy skončí trvalé staveniště, které si tímto pohledem na svět děláme? Pravděpodobně nikdy – a výsledná frustrace a pochybnosti o sobě samých rychle vymažou jakoukoli radost, kterou pociťujeme z našeho nového, vylepšeného já. Takže nakonec jsme asi nešťastnější, než jsme byli předtím. 

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat