Velikonoční květiny a jejich význam

Velikonoce jsou oslavou znovuzrození a symbolem příchodu jara. Slunce nás obdarovává prvními hřejivými paprsky, louky hrají všemi barvami, vzduchem se line vůně kvetoucích rostlin a první nesmělé bzučení včelek.


Jarní květiny, zejména ty, které kvetou v období března a dubna, získaly v průběhu let zvláštní význam, který koresponduje nejen s oslavami jara, ale i Velikonoc. Červené, bílé a fialové květy jsou s Velikonocemi spojovány asi nejvíce, nicméně i jiné barvy a odrůdy květin mají svůj specifický význam. Zajímá vás více?

Bílé lilie

Bílé květy často symbolizují čistotu a nevinnost. Pro křesťany je ztělesněním čistoty a nevinnosti Kristus. Lilie jsou v Bibli zmiňovány jak ve Starém, tak i v Novém zákoně. Novodobé lilie, jak je známe dnes, však pocházejí z japonských ostrovů Ryukyu, a objevil je švédský přírodovědec Carl Peter Thunberg v roce 1777. V Česku nejsou tak často spojovány s Velikonocemi, nicméně v zahraničí ano. Velikonoční aranžmá vytvořené z bílých lilií jsou vskutku okouzlující!

Pokud bychom zůstali u bílé barvy, své místo si v našem žebříčku vybojovaly také konvalinky, které jsou již pro naši zemi více typické. V Bibli jsou zmiňovány králem Šalamounem, a několikrát je zmínil i Ježíš kristus ve svých kázáních.

Tulipány

Opusťme bílou barvu a vydejme se do světa překrásně pastelových a svěžích odstínů. Tulipány můžete obdivovat v celé škále zářivých a krásných barev, díky čemuž jsou dokonalými jarními květy! Bílé tulipány jsou spojovány s odpuštěním, fialové zase představují královské hodnosti, takže například kytice s bílo-fialovými tulipány by oslavovala Ježíše Krista jako syna Božího.

Málo známým a zajímavým faktem o tulipánech je, že se v jednu dobu jejich cibulky staly tak ceněnými, že se používaly dokonce jako platidlo. Jestli je tato informace skutečně pravdivá, nelze s jistotou říci, avšak pravdou je, že tulipány jsou dodnes nesmírně oblíbené pro svou krásu a všestrannost. Díky své barevné rozmanitosti je aranžmá tulipánů vždy skvělou volbou! Oživí každý pokoj i stůl.

Kosatce

Kosatce kvetou v různých barvách, z nichž každá má svou vlastní symboliku. Květ kosatců je trojčetný. Tři vnitřní okvětní lístky jsou u většiny druhů vztyčené (údajně symbolizují tři ctnosti: víru, udatnost a moudrost), tři vnější okvětní lístky bývají nejčastěji převislé nebo odstávají do stran. Při aranžování kosatců vyberte vždy jeden typ a jednu barvu do vázy, abyste na plno využili jejich potenciál. V aranžmá s dalšími květy mohou zbytečně zaniknout.

Sedmikrásky a pampelišky

Jestli je nějaká květina pro jaro doslova ikonická, je to sedmikráska. Bílé sedmikrásky symbolizují naději, klid a čistotu. Pampeliška připomíná hřejivou náruč slunce a příchod teplých dní.

Obě tyto květiny se skvěle kombinují s dalšími květy v překrásných barevných kyticích a věncích, které rozzáří každou místnost či domovní dveře.

Zdroje: Signs & Symbols in Christian Art By George Ferguson, www.britannica.com/topic/Easter-holiday






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat