Cílenou meditací proti strachu

Meditace může pomoci zbavit se strachu a projít životem s menšími starostmi. Díky ní se uklidníme, když jsme ve stresu a panice.

Život v pandemii, situace na Ukrajině, klimatické změny, strach z inflace – žijeme v nejisté době. Špatné zprávy se k nám dostávají každý den z celého světa. Těžko před nimi unikáme. A právě zprávy trápí mnohé z nás a vnášejí do našich životů stále větší nejistotu. Jak ale úzkost ovlivňuje naše zdraví? A co můžeme udělat pro to, abychom zůstali otevření a především pozitivní?

Strach negativně ovlivňuje náš život

Je jasné, že strachy a nejistoty nás ovlivňují. Podprahové pocity úzkosti mohou vážně zhoršit kvalitu života. A se strachem přichází stres. Stres primárně znamená výzvu, na kterou musíme reagovat, abychom si zajistili přežití. Mluvíme také o reakci boje nebo útěku. Cenné prvotní instinkty, které ztratily svou užitečnost v moderním každodenním životě. Následky jsou citelné pro tělo i mysl: napětí může vést ke spánkovým a zažívacím potížím, bolestem hlavy, nerovnováze, zvýšenému krevnímu tlaku a oslabení imunitního systému. Z dlouhodobého hlediska to může způsobit vážné onemocnění. 

Kontrolujeme svůj strach

Ale i když je náš strach prvotním instinktem, nejsme mu vydáni na milost. Protože mysl má cennou schopnost odvrátit pozornost od negativních myšlenek, plně se soustředit na daný okamžik a tím rozvíjet vnitřní mír. Schopnost regulovat je vrozená. V principu tedy máme všichni možnost ovlivnit své vnitřní stavy napětí.

Této schopnosti se říká všímavost a stačí ji trénovat. Pomocí cvičení všímavosti se můžete naučit rozpoznávat škodlivé myšlenky a dlouhodobě redukovat myšlenkové vzorce. Mozek se naučí blokovat rušivé myšlenky a vnější podněty a snáze se soustředit na to, co je v danou chvíli důležité. Pravidelným tréninkem všímavosti se učíme vědoměji ovládat své reakce a měřitelně snižovat obavy. 

Pokud se chceme naučit lépe zacházet se svými strachy a zůstat v klidu i ve stresových situacích nebo panice, může nám pomoci meditace.

Rande se sebou samým

Udělat si čas pro sebe není snadné, zvláště když jste neustále zaneprázdněni partnerem, rodinou, přáteli nebo prací. Často se staráte o ostatní dříve, než na vás přijde řada. Je ale důležité vědomě vytvářet přestávky, protože jedině tak budete mít energii vůbec se o druhé postarat. 

Vypněte a skryjte se

Loučení s každodenním životem může být zpočátku těžké. Aby nám to ulehčilo, měli bychom se snažit předem vědomě ignorovat všechny možné rušivé faktory. Sluchátka, maska ​​na spaní - vše, co pomáhá skrýt každodenní život, je povoleno.

Buďte ochotni experimentovat

Každý člověk je jiný, to platí i pro meditaci. Proto může být užitečné, zvláště na začátku, vyzkoušet různé věci. Například meditace v různou denní dobu. Tímto způsobem můžeme rychle najít ten správný čas. Totéž platí, pokud jde o pozici. Nejlepší je na začátku znovu a znovu zkoušet, která poloha je nejpohodlnější. Může to být vsedě, na židli nebo míči, ale také vleže, na podložce nebo pohovce.

Malé kroky, velký dopad

Zejména pro ty, kteří s meditací začínají, je užitečné, aby si toho zpočátku nebrali příliš. Je lepší začít s krátkými meditačními sezeními a postupně je zvyšovat. Pouhých sedm minut meditace může mít obrovský dopad na naši pohodu, snižuje hladinu stresu a my se budeme cítit šťastnější. 

Dobré věci vyžadují čas

Všímavost je dovednost, kterou je třeba trénovat. Každý, kdo nikdy předtím nemeditoval, může najít tuto formu klidu a vnitřního uvědomění, na kterou si zpočátku musí trochu zvyknout. Důležité je se toho držet a pokusit se vytvořit si vlastní rutinu. Již po prvních meditacích můžete pocítit pocit uvolnění a vnitřního klidu. Čím pravidelněji meditujeme, tím intenzivnější je relaxace. Z dlouhodobého hlediska vám vaše vlastní meditační rutina pomůže reagovat klidněji a uvolněněji, a to i v situacích strachu nebo paniky. 

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat