Co nevíte o mořském ďasu

Je třeba uznat, že ďas opravdu není žádná kráska. Ale jeho vykostěné pevné maso je jedním z nejlepších, které mohou fanoušci ryb dostat na talíř!

Kdo dal ďasovi jméno, nemusel být příliš kreativní, protože tato dravá ryba vypadá jako směs démona a draka: černá s příliš velkou, širokou hlavou, na které koukají nahoru dvě malá očka, nad nimiž sedí malé rohy. Pokud ďas odkryje svou obrovskou mezeru v tlamě, objeví se špičaté a extrémně ostré zuby. Navíc má hřbetní ploutev rozdělenou na jednotlivé ostny – zkrátka: ďas vypadá děsivě.

To je pravděpodobně důvod, proč často vidíte celé ďasy bez hlavy, dokonce i v obchodech s rybami. I když se nejí, profesionální kuchaři a ambiciózní hobby kuchaři je velmi oceňují: z hlavy ďasa uvaříte vynikající rybí vývar.

Nejlepší na ďasovi je ale samozřejmě jeho bezhlavé, zcela neškodně vypadající tělo: dodává přímo ďábelsky dobré sněhově bílé maso, které je příjemně pevné a zcela bez kostí. Pouze uprostřed je silná páteř, ze které obchodník s rybami krájí jemné filety.

Predátor může dorůst délky až dvou metrů a hmotnosti více než 50 kilogramů. Mořský ďas chutná ale nejlépe do velikosti kolem jednoho metru (včetně hlavy).

Původ

Ďas žije hlavně v severovýchodním Atlantiku a ve Středozemním moři. Mořští ďasové sami takříkajíc loví: lákají jiné ryby chlopněmi kůže na svých dlouhých čelních tykadlech, které pak sežerou. V roce 1921 byl ze slinivky ďasa získán první inzulin pro léčbu diabetiků.

Jak zdravý je ďas

Mořský ďas chutná spíše jako humr než ryba a má velmi jemné aroma.

S něco málo přes půl gramu tuku na 100 gramů je ďas jedním z obzvláště libových druhů ryb. Navíc to minimum tuku, které obsahuje, je tvořeno zdravými polynenasycenými mastnými kyselinami a nabízí také velký podíl bílkovin – důležitých pro imunitní systém a svaly.

Nákup

Čerstvého ďasa si u prodejce můžete nechat nakrájet na kotlety (s tlustou střední kostí nebo páteří) nebo na filetové medailonky. Za druhou variantu si ale připlatíte výrazně více.

Mimochodem, maso ďasa je obaleno tenkou, ale překvapivě pevnou slupkou. Pokud si chcete užít plný požitek, můžete si ji také nechat vyjmout, protože při vaření nepříjemně ztvrdne.

Čerstvého ďasa připravte co nejdříve po jeho zakoupení. V případě potřeby jej můžete vybalit z fólie nebo papíru, vložit do skleněné nebo porcelánové misky a uchovat na den v nejchladnější části lednice.

Příprava

Pokud už vám obchodník s rybami ďasa nakrájel a stáhl z kůže, nezbývá vlastně nic jiného. Pouze pokud jsou na bílém mase stále přichyceny černé slupky, měli byste je opatrně odstranit ostrým, špičatým nožem.

Tipy na přípravu ďasa

Pokrm z mořského ďasa je nejen lahodný, ale také jeho úprava je mimořádně rozmanitá. Filet nebo malé kotlety můžete jednoduše osmažit, ale také podusit v páře nebo grilovat.

Jemné maso ďasa se hodí zvláště ke středomořské zelenině, jako je paprika, rajčata, lilek a těstoviny. Středomořské bylinky, jako je tymián a rozmarýn, stejně jako citrony jsou také ideální pro dochucení mořského ďasa.

Ďasa vařte vždy co nejkratší dobu, jinak rychle oschne a ztvrdne, místo aby zkřehl.

Zdroj: www.eatsmarter.de/lexikon/warenkunde/fisch/seeteufel






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat