Zapomnětlivější jsou ženy nebo muži

Partner opět zapomněl vyzvednout věci z čistírny, nevyvenčil psa, navzdory tomu, že na to několikrát byl upozorněn, a pokud se ho zeptáte na detaily z minulé dovolené, nestačíte se divit. Sice vyjmenuje místo a přidá i nějakou příhodu z „natáčení“, ale už dávno neví, jaké místní dobroty jste ochutnali. Znamená to snad, že má horší paměť než vy?

Další rozdíl mezi muži a ženami? Tady je! Americká biologická antropoložka Helen Fisher a zároveň vedoucí výzkumná pracovnice známého Kinseyho institutu na svých stránkách tvrdí, že mnoho mužů žije tady a teď, což se děje vinou oblasti mozku zvané hippocampus. Tato primární část paměťového systému je plná receptorů pro estrogen – převážně ženský hormon. Z toho vyplývá, že ženy si pamatují různé události a detaily – od nepaměti.

Venušanky jsou studnicí vzpomínek

„Osobně vím o šimpanzí samici, která chovala zášť více než 20 let. Když se jednoho rána džunglí procházela se svým mládětem, vyšinutá ‚kolegyně‘ chytila ​​její dítě, aby ho zabila, jako to udělala ostatním. Ostřílená matka svého naříkajícího potomka zachránila, ale k útočnici se po celý život chovala nepřátelsky. Stejně jako samice šimpanzů, i ženy předků si musely léta pamatovat i mnohem menší prohřešky, když se snažily odchovat svá bezmocná mláďata,“ podotýká Helen Fisher. U mužů to ovšem funguje úplně jinak.

A zase ten testosteron

Transsexuálové, tedy osoby, které vnímají stav nesouladu mezi psychickým a anatomickým pohlavím, uvádějí, že po třech měsících injekcí testosteronu, během kterých usilují o přeměnu z ženy na muže, začínají žít stále více tady a teď; méně si pamatují minulost, stejně jako pánové s vysokou hladinou tohoto hormonu.

Helen Fisher to vysvětluje tak, že po miliony let byli muži nuceni odložit své ego a soutěživost, aby mohli společně lovit. Jistě si pamatovali vážné zrady (jako to dělají i moderní muži), ale bylo účelné je přehlédnout, ba dokonce zapomenout na drobné hádky. Tlupa totiž byla silnější a bezpečnější než jednotlivec. Tento model se ovšem projevuje i v současnosti.

Co jsme si, to jsme si

Po brutální kancelářské bitvě a výměně názorů půjdou všichni muži společně na pivo, zatímco ženy se radši uchýlí do svých domovů a často zůstávají nepřátelské nebo ostražité dlouhé dny nebo týdny.  Takže až si příště protějšek nebude pamatovat detaily vaší úžasné dovolené, nezazlívejte mu to, on za to vlastně nemůže. Připomeňte mu, jak krásně jste se měli a co jste společně zažili. Uleví se mu, že jste ho neobtěžovali vším tím náročným vzpomínáním na něco, co už dávno vypustil.

Zdroje: www.helenfisher.co - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat