Bylinky a koření vhodné pro psy

Parapety, skleníky i truhlíky nyní bývají obsypané bylinkami a kořením. Některé druhy, které jsou prospěšné pro člověka, však zvířatům mohou ublížit. Co váš pes nesnese?

Češi jsou národem zahrádkářů i amatérských kuchařů (jedno s druhým se nevylučuje). I proto se hodí vědět, jaké bylinky a koření jsou pro vašeho domácího mazlíčka zdraví prospěšné a naopak.

Bylinky vhodné pro psy

Psi vyžadují vitaminy jako běžnou součást stravy – stejně jako my. Naštěstí skvělý zdroj vitaminů a antioxidantů, které posilují imunitní a trávicí systém, lze nalézt právě v bylinkách a koření. Pejskové ocení koriandr, neboť je antiparazitní (1), působí proti průjmu, zmírňuje nevolnost a střevní plynatost. Oregano zase působí protizánětlivě, je antibakteriální (2), antifungální, zmírňuje zažívací potíže a průjem a působí jako antioxidant.

Vy si mátu peprnou dejte do mojita, tradičního kubánského koktejlu, svému psovi ji naordinujte při podrážděném žaludku a průjmu (3). Pokud má váš mazlíček problémy s klouby, sáhněte po kurkumě, jež ulevuje při artritidě (4), má protizánětlivé účinky, zlepšuje zdraví střev a posiluje funkci mozku. To taková skořice bojuje proti srdečním chorobám, reguluje krevní cukr (5) a má protirakovinné vlastnosti.

Co mazlíčkům nedávat?

Muškátový oříšek může psům způsobit vážné podráždění žaludku a také rozsáhlé poškození nervového systému. Cibule zase stojí za průjmem, zvracením i poškozením červených krvinek. (To platí i pro cibulový prášek a česnek.) A pozor, i kakaový prášek je pro nervový systém psa extrémně škodlivý.

Přestože nepatří mezi bylinky a koření, často se používá při vaření a měl by být uchováván mimo dosah zvířat. Kakaový prášek může také způsobit problémy s ledvinami a srdcem psa (6). A jak je to s černým pepřem? Černý pepř sám o sobě není pro psy jedovatý, obsahuje však piperin, který zvyšuje vstřebávání léků na předpis. To způsobuje velké riziko předávkování vašeho mazlíčka, proto je nejlepší se černému pepři vyhnout.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5118302/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152729/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23416804/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7812094/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6425402/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2984110/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat