Hudba v supermarketech je skrytým tahem obchodníků 

Jistě jste si všimli, že ve větších i menších supermarketech hraje hudba. Proč ji obchodníci preferují? O vaše blaho jim rozhodně nejde, touží po větším zisku!

Při procházení uliček slyšíte nejen hovory ostatních nakupujících, ale i hudbu, která dokáže navodit správnou náladu, protože má hluboký vliv na lidské emoce a chování. Že ji prodejci pouští proto, abyste se v obchodě cítili dobře? Tak trochu je to pravda, ale věřte, že se jedná o dobře promyšlenou strategii.

Hudba ovlivňuje tempo a dobu nakupování

Většina supermarketů preferuje pomalou relaxační hudbu. Toto proto, že tempo hudby může ovlivnit i tempo nakupujících, stejně jako délku jejich návštěvy. Když hraje pomalá hudba, lidé mají tendenci se pohybovat pomaleji, což může vést k prodloužení doby procházení regálů a potenciálně většímu počtu nákupů. Na druhou stranu ve špičce nebo v době, kdy majitelé obchodů chtějí své zákazníky odbavit rychleji, používají hudbu optimističtějšího charakteru.

Zlepšuje vnímání produktu

Věřte, nebo ne, hudba se strategicky používá i ke zlepšení vnímání produktů. Při spárování s vhodnými songy mohou některé položky působit atraktivněji nebo luxusněji, což vede k tomu, že nakupující jsou více nakloněni sáhnout do peněženky a provětrat ji o trochu víc než obvykle. Například pouštění klasické hudby v blízkosti kvalitních vín nebo gurmánských sýrů podvědomě zvyšuje jejich vnímanou hodnotu.

Působí na náladu

Není žádným tajemstvím, že hudba výrazně působí na nákupní chování, čehož majitelé obchodů hojně využívají. Veselé a pozitivní písně podporují pocit štěstí a pozitivity, navozují lepší náladu a tím zvyšují pravděpodobnost impulzivních nákupů. Pečlivě vybraná hudba také může vyvolat nostalgické pocity a spouštět vzpomínky, které zákazníky nabádají ke koupi produktů, které si spojují s příjemnými zážitky. Navíc platí, že pomalejší a uklidňující melodie snižují hladinu stresu a povzbuzují zákazníky, aby si v obchodě udělali čas jen sami na sebe, což opět vede ke zvýšení prodeje. Suma sumárum, až příště vejdete do supermarketu a uslyšíte hudbu, již lépe pochopíte, k čemu je určena. Podlehnete jejímu vlivu, nebo prodejcům na tenhle promyšlený špek neskočíte?

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5934855/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat