Svobodní muži perou povlečení opravdu jen zřídka

Někdo pere povlečení dvakrát měsíčně, zatímco jinému to bohatě stačí třikrát ročně. Co hromada odumřelých kožních buněk, nečistot a bakterií udělá se zdravím? Svobodní muži by o tom měli vědět své!

Postel provází člověka již od pravěku, i když samozřejmě trochu jinak, než jak jsme dnes zvyklí. Zpočátku to totiž bylo jen místo na podlaze vystlané suchou trávou, jehož hlavním úkolem byla ochrana před chladem. Postupem času se začala suchá tráva nahrazovat trvalejší a odolnější izolací v podobě zvířecí kůže. Opravdu velký převrat zažila postel s rozvojem prvních civilizací, měst a říší, jakým byla Mezopotámie nebo Egypt (1). V těchto dobách už měla nám známé rysy a také se začalo více hovořit o tom, že spánek je pro lidské tělo nesmírně důležitý.

Benefity bez úsilí

Ono se to nezdá, ale noční odpočinek má nespočet pozitiv. Zahrnují silnější imunitu a méně častou nemocnost, větší odolnost vůči stresu i kognitivním úpadkům, zachování optimální tělesné hmotnosti, prevenci diabetu, nižší náchylnost k srdečním onemocněním i obecnou fyzickou vitalitu (2). Jenže má to hned dvě podmínky. Ano, tou první je dostatečně dlouhá doba a potřebná kvalita. A co ta druhá? Ta se týká čistoty postele! Ovšem právě s ní si kdekdo hlavu ani trochu neláme.

Když je hygiena na vedlejší koleji

Prát povlečení třikrát do roka? To je podle jistého zahraničního výrobce lůžkovin naprosto normální (3). Týká se především svobodných mužů, kteří se drží prací frekvence jednou za čtyři měsíce. O poznání lépe si v tomto směru vedou nezadané ženy – ty povlaky na deky i polštáře dávají do pračky každé dva týdny. Ani tohle by ale nemuselo stačit.

Víte, s kým spíte?

Ať už člověk spí v pyžamu či bez něj, v povlečení se noc co noc hromadí odumřelé částečky kůže, bakterie, roztoči i různé tělesné sekrety. Ti, kteří mají ve zvyku usínat se svými domácími mazlíčky, v lůžkovinách navíc nacházejí pozůstatky zvířecích slin, chlupy a další nečistoty. Dle názoru amerických vědců (4) se za pouhý týden v povlečení nashromáždí tři miliony choroboplodných zárodků, což je mimochodem asi 17 000krát více, než jich má průměrné záchodové prkénko. Tito nezvaní hosté pak mohou stát v pozadí infekcí, alergií, astmatu, akné i kožních nemocí.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Postel, (2) www.health.gov/myhealthfinder/healthy-living/mental-health-and-relationships/get-enough-sleep, (3) www. pizunalinens.com/uk/blog/post/pizuna-publishes-report-on-how-often-bed-sheets-are-changed-in-uk.html, (4) www.amerisleep.com/blog/bacteria-in-your-bed/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat