Pravda o naší osobnosti

Občas každý udělá rozhodnutí, u kterého zpětně přemýšlíme, co nás to vůbec napadlo. Přitom i tato nepochopitelná rozhodnutí jsou výplodem našeho mozku. Náš mozek o nás totiž ví víc, než si myslíme.

My lidé jsme obecně poměrně komplikovaní. Pěstujeme návyky, i když víme, že pro nás nejsou dobré. Lžeme druhým, i když jim věříme. Cítíme se nespokojení, i když jsme sytí, zdraví a máme spoustu důvodů k radosti.

Mozek je neuvěřitelně složitý a mnohem výkonnější než jakýkoli počítač. A protože hraje velkou roli v tom, co děláme, myslíme, cítíme – zkrátka kdo jsme –, dá se předpokládat, že bude trvat docela dlouho, než přesně pochopíme, jak pracuje.  

Proč stále toužíme po štěstí a radosti

Většina našich činů a rozhodnutí, ne-li nakonec všechna, je založena na jediném cíli: abychom se díky nim cítili dobře. Abychom toho dosáhli, náš mozek z velké části spoléhá na zkušenosti: Opakujeme to, co nám v minulosti dalo pozitivní emoce, nebo to používáme jako orientaci pro nové situace.

Pokud se například vyhýbáme konfrontaci a vyhovuje nám to, protože harmonie je pro nás důležitější, a jsme tak šťastnější než při prosazování se, příště pravděpodobně znovu podlehneme a hádce se vyhneme. Pokud nás naopak náš úhybný manévr nenaplňuje, cítíme se nedocenění a trápí nás špatné pocity, pravděpodobně se příště rozhodneme reagovat jinak.

Díky pozitivním zážitkům vznikají nebo sílí naše akční vzorce, strategie zvládání, návyky, a dokonce i závislosti – našemu mozku je jedno, co děláme, pokud se v tom cítíme dobře. Až když díky svým postupům „padneme na hubu“, pravděpodobně je budeme reflektovat a snažit se je změnit.

A nejlépe funguje, když je nahradíme metodami, které co nejrychleji povedou ke stejně pozitivním nebo dokonce lepším zkušenostem než ty staré. Protože jinak bychom museli pracovat proti svému mozku – a to je díky jeho schopnostem téměř nemožné.

Naše osobnost se neustále vyvíjí

Je jasné, že s ohledem na plynutí času a získaných zkušenost není možné, abychom zůstali stále stejní. Naše osobnost se během života mění, protože se náš mozek vždy přizpůsobuje novým okolnostem kolem nás. Hodnoty, standardy, priority – když se věci změní, náš mozek se přizpůsobí – a my reagujeme.

Může se stát, že normálně rozvážný a pragmatický člověk začne náhle hromadit jídlo nebo toaletní potřeby. Pandemie covidu zkrátka poznamenala každého z nás. A pokud jste proutník ve 20, nemusí to nutně znamenat, že jím budete i v 50.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat