Muži a ženy mají na nepořádek odlišný pohled

Jsou věci, v nichž se obě pohlaví zřejmě nikdy neshodnou. Jednou z nich je uklízení nepořádku. Proč kolem něj muži chodí s naprostým klidem a ženám takový chaos nedá spát?

Některé domácí práce jsou ryze ženské, zatímco jiné bývají spíše mužské. Takhle se to říká už od nepaměti. Je to tak dobře, že každé pohlaví má své úkoly, které jsou vlastně nesrovnatelné? Důkladný úklid koupelny je přece na míle daleko od vynášení odpadkového koše. Na stranu druhou ‒ z hlediska úsilí není na stejné úrovni ani její mytí nádobí a jeho sekání trávníku. Jak by to asi vypadalo, kdyby si partneři své role vyměnili?

Zlato, tobě ten nepořádek vážně nevadí?

Pokud by k této změně rolí došlo, dost možná by doma vypukla hotová apokalypsa. Nikdo samozřejmě netvrdí, že by snad žena dokázala obstojně upravit venkovní trávník, vymalovat, vyměnit prasklou žárovku nebo přidělat obraz na zeď, což jsou zpravidla „mužské úkoly“. Ovšem kdyby se muži na revanš chopili úklidu, žehlení a praní, to by to vypadalo... Vědci na základě své další studie totiž opět potvrdili, že co pohlaví, to jiné reakce na nepořádek. Asi tušíte, koho bije do očí i malé smítko na podlaze a koho nechává hora špinavého prádla v naprostém klidu.

Ano, vidím a registruji. Ale to celé!

Britští akademici z prestižní Cambridgeské university po ukončení svého výzkumu došli k názoru, že ženy si většinu domácích prací raději udělají samy, protože vědí, že muži na takzvaný bordel zkrátka hledí úplně jiným a pro ně nepřípustným způsobem. Pánové sice ten přeplněný dřez nádobí samozřejmě také vidí, ale nijak zvlášť to s nimi nehne. To ženy při pohledu na takovou spoušť cítí silné nutkání k uklízení, neboť je jim podle odborníků instinktivní udržování pořádku a čistoty vštěpováno od mládí. Proto se hned dají do práce, a dokud není hotovo, zkrátka nemají klid. Chodí to u vás podobně?

Zdroj: www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/phpr.12929, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat