Zkuste být v životě odolnější

Odolnost nám pomáhá překonat negativní životní události. Proč je tato dovednost důležitá a jak ji můžete získat?

Odolnost je schopnost dobře se vyrovnat s údery osudu, jako je smrt nebo rozchod, aniž by došlo k dlouhodobému poškození psychiky. Odolní lidé zpracovávají krize rychleji než ostatní a obvykle jsou díky své odolnosti méně náchylní k duševním chorobám. Obecně lze schopnost rozvíjet – ale tento proces vyžaduje čas. 

Základ dobré odolnosti je položen v dětství – pozitivní prostředí s podporou rodičů a dalšími spolehlivými pečovateli zajišťují rozvoj schopnosti. Dnes je pojem odolnost širší a označuje všechny lidi, kteří mají určitou odolnost vůči úderům osudu a případným traumatům. 

Opakem odolnosti je přecitlivělost. Takoví lidé jsou velmi citliví na negativní vlivy a emocionálně zranitelní. Zranitelnost nelze zcela odstranit, i když ji lze také potlačit pomocí psychologické pomoci. 

Sedm pilířů odolnosti

Úroveň odolnosti člověka ovlivňuje sedm specifických osobnostních rysů. 

Sebevědomí

Pevní lidé vědí, kdo jsou a co mohou dělat. Znají své přednosti a aktivně se snaží věci, které se jim nelíbí, měnit. Jejich sebevědomí jim pomáhá nacházet nové přístupy k řešení, což jim dodává velkou sebedůvěru.

Ovládání akce

Tato vlastnost vám umožňuje nereagovat nekontrolovaně a impulzivně na podněty, ale spíše opatrně a promyšleně. Pro ty, kteří mají kontrolu nad svým jednáním, není problém tzv. vzdání se uspokojení, což znamená, že se můžete vzdát okamžité odměny ve prospěch dosažení budoucích cílů.

Emoční stabilita

Základem odolnosti je schopnost ovlivňovat vlastní emoční svět a reflektovat emoce. Například stres a tlak lze vnímat méně jako zátěž a více jako výzvu. Termín můžete také nahradit emocionální zralostí.

Realismus

Stanovení cílů je dobré – pokud jsou tyto cíle realistické. Odolní lidé mají talent myslet dlouhodobě a stanovovat si realistické cíle. S negativními životními událostmi, jako je smrt blízkého člena rodiny, se dokážou vypořádat konstruktivněji, protože si dovolují svou bolest cítit, ale také se s ní vypořádat.

Optimismus

Nakonec bude všechno dobré – a pokud ne, tak ještě není konec. Takové optimistické přístupy pomáhají odolným lidem přijmout současnou negativní situaci a zároveň se stále pozitivně dívat do budoucnosti. To je chrání jak před obětí, tak před tím, aby se z něčeho obviňovali.

Společenská schopnost

Ti, kteří rádi hodně komunikují, jsou ochotnější získat pomoc, když nastanou potíže – a spoléhají na citlivé a důvěřivé partnery. Tento charakterový rys charakterizuje odolné lidi. Je pro ně také snadné vcítit se do druhých lidí a interpretovat jejich chování, což z nich dělá dobré vztahové partnery s vysokou úrovní odolnosti.

Síla analýzy

Kdo je odolný, může zkoumat příčiny krizí a úderů osudu, analyzovat je a vyvozovat závěry pro vlastní další chování. Najít alternativní řešení a nezaměřovat se na známé myšlenkové vzorce je pro tyto lidi jednodušší.

Čím více těchto charakterových vlastností člověk má, tím je pravděpodobnější, že bude mít dobrou odolnost.

Jak posilovat odolnost

Nevnímejte krize jako nepřekonatelnou překážku.

Stanovte si reálné cíle a věřte, že jich můžete dosáhnout.

Věřte ve své vlastní síly a schopnosti.

Zkuste se na věci dívat z dlouhodobé perspektivy.

Přijměte, že změna je součástí života.

Udržujte si pozitivní sebeobraz – a starejte se o sebe. 

Nestavte se do role oběti, ale aktivně se rozhodujte.

Vybudujte si sociální síť.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:56
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:49
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat