Skutečný důvod, proč se muži lépe vyznají v mapách

Že mají muži brilantní navigační schopnost díky evoluci? Věřilo se tomu hezkých pár let, ale prý za ni mohou vděčit něčemu docela jinému. Čemu? Tak to byste neuhodli!

S mapou je někdy kříž! Tedy, jak pro koho. Zatímco muži se v ní vyznají lépe než v čemkoli jiném, ženám změť ulic, směrů, objížděk, mostů a podjezdů nic moc neříká. A rozhodně je nenavede tam, kam potřebují! Našel se další důkaz odlišnosti pohlaví? Bezpochyby. Ale vysvětlení tohoto jevu by vás asi ani ve snu nenapadlo.

Dědictví předků, nebo spíše dětské hraní?

Samozřejmě, že existuje vymoženost v podobě mluvící navigace, kterou má v autě i mobilu skoro každý. Ovšem i ona může mít své limity, a kde není signál, tam se zkrátka nechytá. V těchto případech se osvědčí stará dobrá papírová mapa, kterou stačí rozevřít a trochu se v ní zorientovat. Proč to nositelkám podpatků moc nejde? Dlouho se předpokládalo, že je to „vina“ evoluce a našich předků. Když v dávné minulosti muži jakožto lovci vyráželi pro potravu, jejich drahé polovičky zůstávaly poblíž svého přístřešku, v němž udržovaly oheň a staraly se o děti a vaření. K budování jejich navigační síly tedy jaksi nebyla šance a příležitost. Tuto letitou domněnku ale podkopal nedávný výzkum (1), jehož autoři tvrdí, že objevili mnohem pravděpodobnější příčinu dámského bloudění. Houby evoluce, za všechno prý může výchova!

Běž ven, chlapče. Je tam zábava!

Američtí vědci z univerzity Illinois v Urbana Champaign na základě své studie došli k závěru, že se síla schopnosti jednotlivce hledat cestu odvíjí od způsobu, jakým byl vychován. Dle jejich přesvědčení společnost podporuje chlapce, aby si venku hráli častěji než dívky, což jim umožňuje rozvíjet navigační schopnosti již od útlého věku.

„Muži převyšují ženy statisticky významným rozdílem v mnoha prostorových úkolech, ale s evolucí to má společného jen velmi málo. Výsledky jsou v rámci velkého vzorku lidí konzistentní, a to bez ohledu na ekonomickou skupinu, kulturu nebo rasu,“ stojí v tiskové zprávě (2). No vida, tak už tedy máme jasno v tom, proč je pro nás ženy mapa všechno, jen ne užitečná.

Zdroje: (1) www.royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.231532#d1e344, (2) www.nypost.com/2024/01/17/lifestyle/study-finds-men-have-societal-advantage-for-navigation/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat