Velký knižní čtvrtek: Výběr toho nejlepšího letního čtení již dnes!

13.06.2013 | Zajímavosti

Na dnešní den, čtvrtek 13. června, se letos těšil nejeden vášnivý čtenář. V jeden den devět předních českých nakladatelů uvede na knižní trh dvanáct titulů pro prázdninové čtení. Posláním akce Velký knižní čtvrtek, kterou koordinuje knižní distribuce Kosmas, je upozornit čtenáře na kvalitní a zajímavé tituly, a vzbudit tak zájem o kvalitní knihy a čtení jako takové. Akce se setkala v minulosti s velmi příznivými ohlasy mezi knihkupci, nakladateli i čtenáři. Letos přichází poprvé před letními prázdninami a přinese kolekci toho nejlepšího letního čtení.

Prví várku titulů, které jsou již dnes k dispozici, jsme vám představili již včera. Dnes pro vás máme ochutnávku dalších 6 knih. Vyberete si?

Jaroslav Rudiš – Národní třída (Labyrint)

Klub osamělých rváčů. Hlavní hrdina, přezdívaný Vandam, vypráví příběh svých životních soubojů s městem, nedávnou minulostí a rodinnými démony. Drsná a zároveň melancholická novela ze sídliště, kde lidé a domy vzdorují přírodě i neodvratnému zániku. Nový Rudiš zasáhne čtenáře přímo na solar. Inspirováno skutečnými událostmi.

"Vždycky může vyhrát jen jeden. Takhle a ne jinak funguje svět. A když zkusíš někoho zmlátit, tak pochopíš, jak to funguje a nebudeš mít už potřebu dál pátrat a tápat. Někoho poučíš o životě a sám budeš taky poučenej.“

Maryrose Woodová - Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton: Tajemné vytí (Jota)

Tajemná, napínavá a humorná četba pro všechny, kterým rodiče občas řeknou: „Ty jsi ale zvlčil!“ O velmi zlobivých dětech se žertem říká, že je vychovali vlci. A naše nepolepšitelné děti opravdu vychovali vlci! Když byly nalezeny v lesích poblíž sídla Ashton, brzy se ukázalo, že to nejsou jen tak obyčejné dětičky: Alexander své sourozence usměrňuje jemným hryzáním, Cassiopea kouše a štěká, až běhá mráz po zádech, a Beowulf se honí za veverkami s hbitostí, při níž se tají dech. Slečna Penelope Lumleyová ale naštěstí není žádná tuctová vychovatelka. Patnáctiletá absolventka Swanburnovy akademie pro nadané dívky z chudých rodin přistupuje k novému zaměstnání se vší zodpovědností. Než ale může začít s latinou a zeměpisem, musí děti napřed odnaučit zvířecím návykům. Celé sídlo Ashton je obestřeno záhadami. Kdo vůbec jsou ti tři malí divoši a jak je možné, že donedávna žili v lese? Proč starý kočí Timothy číhá za každým rohem? Podaří se Penelopě děti zvládnout a učinit z nich společenské tvory dřív, než lady Constance uspořádá slavnostní bál? A co je to proboha šotyš? Odvážná Penelope se v prostředí plném záhad neztratí, neboť i její původ je zahalený tajemstvím. Jak kdysi prohlásila Agatha Swanburnová: „Věci se mohou dít z nějaké příčiny, to ale ještě neznamená, že ji pokaždé známe.“ První kniha světově úspěšné trilogie pro děti, ale i dospělé.

Tomáš Macek – Příběh staré dámy (Prostor)

Tato kniha by měla zaplnit dosud prázdné místo na českém trhu, na němž neexistuje žádná kniha, zabývající se historií nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France. Ten je přitom v posledních letech v Česku stále populárnější, nejen kvůli startům Romana Kreuzigera, ale i díky přímým přenosům, jež kromě Eurosportu začala loni vysílat i veřejnoprávní ČT4. Každoročně navíc vyrážejí tisíce českých fanoušků na Tour i osobně. V roce 2013 se uskuteční jubilejní 100. ročník Tour de France. Toto datum tedy nabízí ideální příležitost k vydání takové knihy. Už v letech 2009-2011 vycházely v MF Dnes krátké příběhy z historie Tour. Ta zůstává stále pro řadu Čechů neznámá, vždyť za komunistické éry byla profesionální cyklistika v Československu takříkajíc "na indexu" a informace o výsledcích a průběhu závodů vycházely jen velmi strohé. Zmíněný seriál MF Dnes se setkal s pozitivním ohlasem. Nyní tedy přicházíme s mnohem rozsáhlejším projektem, který by měl komplexněji zmapovat historii Tour. Na základě dobového tisku, knih, autobiografií a v novější historii i setkání s pamětníky bychom chtěli čtenářům přiblížit nejslavnější příběhy z dějin Tour de France, její hrdiny, záhady, podivné události i úsměvné historky. K tomu by měl dopomoci i reportážně - publicistický styl knihy, která nemá nabízet suchý přehled událostí, ale naopak z dobových materiálů zrekonstruovat živý děj, jenž dokáže čtenáře do sebe vtáhnout.

Monika Peetzová – Sedm dní bez (Host)

Úterní ženy se odjíždějí postit. Pět rozdílných přítelkyň má společný cíl. Heslo dne zní: zpomalit, pročistit se, zhubnout. Na svůj každoroční výlet se vydávají do osaměle ležícího hradního hotelu Achenkirch. Čeká je sedm dní bez rozptylování. Bez telefonu a internetu, bez mužů a rodinných povinností, bez pracovních závazků. Ale bohužel i sedm dní bez jídla. Teoreticky. Mučivý hlad, přísná pravidla a dovezené problémy zapříčiňují stále nové tajnosti a ohrožují úspěch terapie. Místo relaxace dochází k nedorozuměním, hádkám a bezesným nocím. Ovšem před nejtěžší zkouškou stojí Eva. Za masivní hradní zdi se vydává hledat svého neznámého otce. Zjistí, že některá tajemství by raději neměla nikdy vyjít na světlo…

Jo Nesbo – Švábi (Kniha Zlín)

V jednom bangkockém nevěstinci je nalezen norský velvyslanec v Thajsku. V zádech má nůž a v aktovce pedofilní pornosnímky. V Oslu vypuká na ministerstvu zahraničí panika, neboť velvyslanec měl úzké vazby na norského premiéra. Je bezpodmínečně nutné zabránit politickému skandálu. Opilý Harry Hole se zásobou vitamínu B12 nasedá do letadla, aby sehrál roli užitečného idiota. Jeho úkolem je případ vyřešit, ale přitom se do celé záležitosti co nejméně míchat. Harry se však do takové role vmanipulovat nenechá, a tak se hned po příletu do Bangkoku pouští spolu se svou thajskou kolegyní do vyšetřování. Brzy se ukazuje, že nejde jen o jednu náhodnou vraždu - za zdmi se cosi hemží a šramotí. Cosi, co nesnese denní světlo.

Fred Vargas – Záhada mrtvých nohou (Garamond)

Ve svém posledním detektivním případu se autorka Fred Vargas vrací k případům nám již dobře známého, sympatického, ale ne zrovna systematického, zato velkou intuicí nadaného komisaře Adamsberga a jeho věrných spolupracovníků, především majora Danglarda. Komisař na pracovní cestě v Londýně narazí na jistou podivnost, která se ho zdánlivě netýká - na záhadu sedmnácti mrtvých nohou, odseknutých i s botami a nalezených před slavným londýnským hřbitovem Highgate. Doma ho pak čeká nevídaně brutální vražda, k níž došlo na pařížském předměstí. Adamsberg při pátrání začne sledovat jistou "upírskou" stopu, která ho zavede až do jedné zapadlé srbské vesničky. A na scéně se znovu objeví londýnské nohy. A jako bonus - komisař najde syna, o kterém dosud neměl potuchy.

Více informací najdete na www.velkyctvrtek.cz
O tituly z Velkého knižního čtvrtka si můžete s Bety.cz také zasoutěžit!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat