Multivitaminové tablety jsou k ničemu, tvrdí vědci

Lidé, kteří užívají dlouhodobě vitaminy a minerály v tabletách, jen zbytečně vyhazují peníze. Tvrdí to vědci z Harvardské univerzity po analýze dvou velkých studií. Pestrou stravu a biologicky aktivní formy vitaminů nic nenahradí, vitaminy v tabletách nijak nezlepšují zdraví u osob po vážných chorobách.

První z obou studií se zabývala vlivem užívání multivitaminových tablet na zdraví osob po srdečním infarktu. „Tablety neměly vůbec žádný vliv,“ tvrdí autoři této studie.

Druhý výzkum se zabýval vlivem užívání multivitaminových tablet na mozkové funkce u starších osob a to po dobu dvanácti let. Výsledek byl opět stejný, tablety neměly žádný vliv na zlepšení zdraví či prevenci onemocnění a úmrtí.

Farmaceutickým společnostem vyrábějícím vitaminy se samozřejmě závěry publikované v časopise Annals Of Internal Medicine líbit nebudou, nicméně vědci z Harvardu tam otevřeně hovoří o tom, že nákup vitaminů a minerálů v tabletách je vyhazováním peněz.

Většina přípravků nefunguje jako prevence onemocnění či smrti, jejich užívání není důvodné a lidé by se mu měli vyhýbat,“ tvrdí autoři amerických výzkumů.

Zatímco užívání multivitaminů a minerálů nebylo škodlivé, nemělo žádný blahodárný vliv na zdraví osob s kardiovaskulárními chorobami,“ dodává mluvčí amerických Národních institutů zdraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat