Facebook je sbírka lží!

Facebook má být jakousi přehlídkou událostí roku každého uživatele. A to přehlídkou tvořenou texty, obrázky, odkazy apod. Ačkoli by se mohlo skutečně jednat o výroční sborník, je to spíše falešný almanach lží. Tvrdí to londýnský psychoanalytik doktor Richard Sherry, který se výzkumem sociálních sítí zabývá. Podle něj většina mladých lidí v profilech lže. A vymýšlejí si téměř denně. Třeba o tom, čeho dosáhli v práci, s kým se znají a s kým žijí.

„Pětina mladých lidí otevřeně přiznává, že jejich profil je jen velmi slabým odrazem reality a že události na jejich profilu jsou vlastně výplodem fantazie a lží,“ tvrdí doktor Sherry působící v londýnské čtvrti Marylebone.

„Být soutěživý a toužit se ukázat v nejlepším světle, potřeba podpory a empatie od kamarádů, to je naprosto pochopitelné. Nicméně temnou stránkou této sociální konformity je to, že se hluboce ztratíme sami sobě nebo negujeme, co autenticky a soucitně vnímáme jako sami sebe, a to až do té míry, že už nejsme schopni rozlišit zkušenost, náš hlas, vzpomínku nebo dokonce vnímání sebe sama. Když dojde k tomuto, pocit viny a znechucení z nás samých může vytvořit kognitivní past odcizení se a dokonce pocitu odloučení a paranoie,“ tvrdí doktor Sherry, zakladatel britské Psychoanalytické společnosti.

Sociální sítě podle něj oslabují souvislosti mezi naším skutečným životem a vzpomínkami.

„Zaznamenávání našich zkušeností jakýmkoli médiem k pozdějšímu vzpomínání nebo opětovnému prožití toho, co jsme se naučili, je nejen přijatelné, ale také žádoucí. Ve skutečnosti dívat se zpět do minulosti, ať už je to sebevíc trapné a nepříjemné, je nejen zdravé, ale také zábavné,“ tvrdí doktor Sherry a varuje před jakýmkoli zkrášlováním toho, co na Facebooku lidé prezentují.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat