Jak chutná káva nejsladčeji?

Výběr šálků, hrnků a sklenic pro servírování kávy má mnohem větší vliv na chuť tohoto nápoje než jen na vizuální dojem z konzumace. Barva hrníčku může ovlivnit vnímanou chuť jednoho a téhož nápoje s ohledem na hořkost. Zatímco v bílém porcelánovém šálku chutná káva hořce, v modrém či skleněném sladčeji.

To je praktickým objevem zvláště pro provozovatele kaváren. Ti by se tak měli vyhnout servírování nápoje do bílých porcelánových šátků, neboť tyto podtrhují hořkost a trpkost kávy. Naopak modrý a skleněný šálek či hrníček vyvolávají dojem sladší chuti.

Psychologové z Austrálie a Oxfordu chtěli prověřit tvrzení některých baristů, že z bílého šálku chutná káva poněkud hořce. A tak provedli přísně řízený experimentální výzkum.

Z něho vyplývá, že bílý šálek posiluje vnímání intenzity chuti ve srovnání se skleněným šálkem. Ale zároveň chutná hořčeji a trpčeji než z šálku modrého či skleněného. Nejsladčeji pak chutná káva konzumovaná z šálku modrého.

Podle doktora George Doorna hrníček může být „hnědost“ kávy podporována (bílý šálek), nebo naopak ztlumena (průhledný a modrý šálek). Hnědá je totiž v mozku automaticky spojována s hořkostí.

„Tento efekt je tak výrazný, že může znamenat to, že se zákazník na lahodnou kávu vrátí, nebo naopak kvůli hořké kávě už nepřijde,“ míní doktor Doorn z Austrálie.

Paradoxně bílý hrnek je nejčastějším druhem nádoby pro servírování kávy v barech a kavárnách.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 v roce 2025 přináší pro Berany zajímavou kombinaci výzev a příležitostí. Tento čas může být velmi dynamický, proto se připravte na nečekané změny.Začátek týdne může přinést určité napětí na pracovišti, zejména po... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat