Připravte se: DNES je nejdepresivnější den roku!

Doufáme, že jste si víkend užívali v klidu a pohodě. Uvolnili se, věnovali se sobě a svým blízkým, dobře a zdravě se najedli a byli dost na čerstvém vzduchu. Jedině tak lze předejít tomu, čemu se říká hromadně nejdepresivnější den roku. Připadá letos na pondělí 19. ledna. A to z mnoha důvodů. Jedno je jisté. Sice ne všichni, ale nejvíce lidí najednou se právě v tento den bude cítit mizerně.

Na většinu lidí totiž dopadne typická lednová prázdnota. Vánoce a hýření jsou definitivně minulostí, počasí není nic moc, dny jsou stále krátké, přichází na řadu splácení vánočních dluhů a šetření, v práci se většinou hromadí novoroční úkoly a také se dostavuje negativní účinek diety – na cukry a tuky chudé výživy. Mozek protestuje, tělo je unavené a mnozí začínají selhávat ve svých předsevzetích. Řada párů, které v krizi vcházely do Vánoc, navíc řeší zrovna v tuto dobu rozchod či rozvod.

Nemálo lidí o víkendu poruší na Nový rok zvolenou abstinenci, mnozí začnou zase kouřit, další se cpát a jiná skupina přestane cvičit. Pokud se to sčítá s nespokojeností ve vztahu a dalšími problémy, třeba finančními, vychází z toho pěkná deprese. Ale ne nutně. Stačí se zastavit, přestat očekávat a začít počítat všechno dobré, co v životě člověk má. Třeba holý život a zdraví.

Podle britské expertky na výživu Alison Clarkové je v tento čas důležitá správná výživa. Kdo chce zhubnout, musí tak činit s rozumem. Nejhůře jsou na tom ti, kdo drží drastickou dietu. Tělo postrádá živiny a mozek protestuje kvůli nedostatku cukru a dalších látek. Proto je nezbytné vydatně snídat a jíst pětkrát denně. Nenechat tělo hladovět během dne, aby se pak přejídalo v noci. A někdy je lépe drobně zhřešit – dopřát si třeba čokoládu – než se zcela vzdát zdravějšího životního stylu a hodnotnějšího stravování.

Pokud má mozek nedostatek serotoninu, dostavuje se deprese. Produkci tohoto hormonu je možné podpořit také přirozeně. Za prvé je důležitý odpočinek a spánek aspoň osm hodin. V neděli by tak měli jít všichni do postele nejpozději v deset večer. O víkendu si pak zacvičit, protáhnout se či se projít svižně na čerstvém vzduchu. A dodržovat pravidelnou stravu pětkrát denně včetně svačin. Důležité je dodávat potraviny bohaté na tryptofan, z něhož se serotonin tvoří. Takže je potřeba jíst hodně ovoce, zeleniny a také krůtí maso. Dobré je krom toho dodání kvalitních tuků – olivového oleje, kokosového oleje, lněného semínka a také másla. Pomoci mohou i sluneční paprsky – pokud budou – a hlavně čas trávený s blízkými. V neděli je vhodná doba pro meditaci a uvědomění si všeho, co člověk má a jaká požehnání jeho život přináší – zdraví, rodinu, přátele, domov. Kdo se soustředí na to, co nemá a co mu chybí, těžko nalezne klid v duši.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sekaná

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat