Jen pro silné žaludky: »Obyčejné« hranolky McDonald’s obsahují 14 přísad!

K výrobě domácích hranolků jsou většinou potřeba jen tři suroviny – brambory, olej a sůl. Možná výsledný výrobek nemá dokonalý tvar, barvu a křupavost jako hranolky z McDonald’s, ale také neobsahuje čtrnáct aditiv – přidaných látek – z nichž některé jsou zdraví zvlášť škodlivé. Třeba terciální butylhydrochinon, který chrání před žluknutím tuků.

Do výrobny hranolků McDonald’s v Idaho se vydal americký novinář Grant Imahara. Sledoval celý proces vzniku tohoto pokrmu od syrových hlíz. „Díky bohu, skutečné brambory,“ jásal na začátku výrobní linky Imahara, když sledoval hlízy špinavé od bláta, jak vjíždějí do výrobního procesu. Úsměv mu však s každým dalším krokem slábl.

Hranolky McDonald’s jsou totiž chemický výrobek plný aditiv, která škodí lidskému zdraví. USA a EU však jejich užívání povolují, protože podle politické rétoriky v malém množství neškodí.

Během procesu výroby hranolků se bramborové řezy ošetřují dimethylpolysiloxanem (E 900), který brání prskání oleje při smažení. U této protispékavé látky nebyly zjištěny žádné nepříznivé účinky na zdraví a na stránkách o éčkách je tak označena jako zcela bezpečná.

Jinak je tomu ale u konzervantu zvaného terciární butylhydrochinon (E 319). Tento konzervant vyráběný z ropy totiž patří mezi éčka neškodlivější – má známku 5 jako látka nebezpečná, alergenní a nevhodná pro děti. Děti jsou přitom častými konzumenty hranolků McDonald’s.

Před smažením jsou hranolky máčeny v řepkovém oleji, v sójovém oleji, ve ztuženém tuku ze sójového oleje, přírodní příchuti hovězího masa, pšeničném hydrolyzátu, mléčném hydrolyzátu, kyselině citrónové a diemthylpolysiloxanu. Pak jsou hranolky posypány dextrózou (D-glukózou), která má zajistit zlatavý odstín při smažení. Hranolky jsou také ošetřeny pyrofosforečnanem sodným, který funguje jako stabilizátor a chrání výrobek před šednutím. V seznamu éček má číslo 450 a je označen jako látka bezpečná, která ve větším množství může způsobovat odvápňování kostí. Po osolení jsou hranolky lehce předsmaženy a putují do poboček McDonald’s.

Na pobočkách hranolky ošetří směsí: řepkový, kukuřičný a sójový olej, terciární butylhydrochinon, ztužený transtuk (transtuky vážně poškozují oběhovou soustavu) ze sójového oleje, kyselina citrónová a dimethylpolysiloxan. A po tepelné úpravě hranolky míří do úst zákazníků.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat