Záhadná elektřina II. – Svítilo se v pyramidách žárovkami?

25.03.2015 | Zajímavosti

Alternativní dodavatel energií LAMA energy vám přináší zajímavý seriál o elektrických jevech. Vydejte se s námi po stopách elektřiny, jejím využití ve starověku, elektrických vynálezů či netradičním výskytu ve volné přírodě.

Většina z nás si dnešní život bez svícení pomocí elektřiny vůbec nedokáže představit. Ale jak lidé svítili před jejím rozšířením? Po většinu historie lidstva člověk svítil ohněm, ať už v krbu nebo přenášeným na pochodních. Ruku v ruce s tím se neslo znečištění zdí sazemi a zadýmení místností zplodinami. „Dnes je naštěstí svícení elektrickými svítidly naprostým standardem,“ říká Veronika Kliská ze společnosti LAMA energy, dodavatele elektřiny a plynu. Jak je tedy možné, že dlouhé chodby ve staroegyptských chrámech a pyramidách jsou pokryté pouze krásnými malbami a ne nánosem sazí? Čím si lidé hluboko v útrobách monumentálních staveb svítili?

Možné vysvětlení vidí egyptologové v nástěnných malbách na zdech chrámu bohyně Hathór ve městě Dendra, které leží přibližně 70 kilometrů severovýchodně od Luxoru. O tom, co je na chrámových zdech skutečně namalováno, lze polemizovat. Jedni říkají, že jde pouze o obrázky nádoby s hadem, jiní ale nejsou ve svém vysvětlení tak přízemní. Rakouský inženýr Walter Garn si je dokonce jistý, že výjevy pocházející z 1. stol. př. n. l. ve skutečnosti zobrazují staroegyptské žárovky!

Aby Garn své tvrzení podpořil, rozhodl se sestrojit žárovku přesně podle denderských maleb. Takto vyrobená žárovka byla zcela funkční a světlo vytvářela díky výbojům probíhajícím mezi jejími elektrodami. Právě tvar výboje velmi připomínal hada. Byl to tedy opravdu návod k výrobě žárovky, co chtěl staroegyptský malíř navěky zvěčnit na zdech chrámu? A jsme blíže k rozluštění záhady čistých zdí nebo jsme pouze příliš popustili uzdu fantazii?

Těžko říct. Garnova teorie získává jistou podporu v záznamech německého jezuitského učence ze 17. století Athanasiuse Kirchera, který píše o „stále hořící svítilně“, kterou viděl při prohlídce podzemí Memfidy. Velkou neznámou však stále zůstává, co mohlo být zdrojem elektrického proudu pro žárovkové osvětlení. I přes to, že existují hmatatelné důkazy o tom, že starověcí lidé uměli vyrobit elektrický článek, k vysvětlení egyptské záhady to nestačí. Ani velké množství primitivních článků by totiž nevyrobilo dostatek elektřiny k napájení staroegyptské výbojky.

Sledujte dále seriál LAMA energy o zajímavostech ze světa elektřiny. Zítra si představíme bakterii, která se elektřinou dokonce živí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat