Mentol zápach z úst jen zhorší. Lepší jsou petrželka a kopr

Halitóza neboli silný zápach z úst je většinou způsoben přemnožením hnilobných bakterií v ústech. Příčin tohoto problému může být několik, špatné geny, nedostatek pohybu, různé choroby, léky, nevyvážená strava, nedostatečný přísun tekutin a špatná ústní hygiena. Řešení většinou musí být komplexní, nejhorší ale je spoléhat na mentolové bonbony a podobné výrobky. Zápach jen zhoršují. Pomoci může naopak žvýkání kopru, petrželky či třeba hřebíčku.

Nepříjemný dech zažíváme u druhých velmi často dopoledne. Důvod? Vynechají snídani. Tím nedojde ke stimulaci tvorby slin, které ústa vyčistí a dezinfikují. Navíc prázdný a hladový žaludek podporuje nepříjemný zápach dechu.

Dalším problémem jsou dnešní typy diet založené na velkém přísunu bílkovin a tuků. Tento jídelníček opět přispívá k velmi nepříjemnému dechu. Naopak jedním z řešení halitózy je omezení přísunu bílkovin.

Nutný je také pravidelný přísun tekutin, neboť ty pomáhají udržovat v ústech vhodné pH a produkovat dostatek slin, které omezují zápach produkující bakterie. Nepříjemný dech způsobují také alkohol, káva, sladkosti bohaté na jednoduché cukry.

Akutním řešením zápachu z úst může být sice mentolový bonbon či žvýkačka, překryjí zápach a zvýší produkci slin, ale dlouhodobá prevence halitózy je zásadní. Je nutné pravidelně si čistit zuby, ideálně třikrát denně. Používat mezizubní kartáčky a dentální nitě. Nechat si odstranit zubní kámen a vyhýbat se rychlému řešení pomocí ústní vody. Její pravidelné používání naopak vede k narušení rovnováhy v ústech a ke zhoršení problému. Během dne je pak nezbytné popíjet stále čistou – opravdu zcela čistou! – vodu bez cukrů, barviv, džusů a jiných přídavků.

Proti zápachu úst pomáhá také pojídání syrové zeleniny (mrkev, řapíkatý celer) a jablek. Kromě toho také žvýkání koření jako skořice, hřebíčku a kardamomu. Žvýkání čerstvých listů kopru, petrželky, fenyklu a máty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat