Vítězství opravdu chutná sladce!

Když je něco kyselé, tak po prohře je to ještě kyselejší. A když je naopak něco lahodné, po výhře je ještě lahodnější. Vědci ze státu New York v rozsáhlém experimentálním výzkumu prokázali, že emoce výrazně ovlivňují hédonistické prožitky z jídla. A že osoby, které vyhrají, skutečně vnímají pokrmy jako mnohem sladší a lahodnější. Rčení o sladkém vítězství má tedy základ ve skutečné fyziologické reakci.

Naopak prohra vede k touze potlačit nepříjemné emoce a lidé, kteří se musejí smiřovat s porážkou, mají tendenci mlsat sladší a tučnější – ulevují si od psychického stresu dobrotami a hovoříme pak o komfortní konzumaci. Jenže ta většinou souvisí také s přibýváním na váze a obezitou.

Nicméně tým docenta psychologie Robina Dandy z Ithaky dokázal, že emoce mají na vnímání chutí mnohem větší vliv, než se dosud mínilo. Prokázal to v experimentu s hokejovými fanoušky. Podával jim různé pokrmy a sledoval jejich reakce na chutě těchto pokrmů před hrou, během hry a po ní. U fanoušků se samozřejmě emoce střídaly s tím, jak si jejich tým vedl a zda prohrál či vyhrál.

„Popsali jsme, jak emoce vyplývající z výsledku hokejové hry ovlivňují vnímání sladké, slané, hořké, kyselé a umami chuti… a jaké jsou hédonistické reakce (chutná/nechutná) na jídlo,“ uvedl docent Dando v rozhovoru pro magazín Apetite.

Ze studie vyplývá, že vítězům obecně chutná všechno mnohem více a i méně chutné jim připadá chutnější a sladší. Naopak poraženým nechutné potraviny přijdou ještě nechutnější a mají tendenci vyhledávat jen chuťově velmi příjemné – většinou sladké – potraviny.

Tyto výsledky jasně dokazují, že emoce mohou ovlivňovat chuť a podporovat právě emocionální (komfortní) konzumaci,“ vysvětluje docent Dando.

Fanoušci před hrou dávali přednost karamelové zmrzlině s kousky mořské soli před sorbetem. Ale po skončení hry fanoušci vítězného týmu hodnotili sorbet jako mnohem chutnější, ačkoli byl kyselý. Naopak fanoušci týmu, který prohrál, hodnotili sorbet jako mnohem kyselejší.

Vnímání slaného, hořkého a umami pokrmu však výsledkem hry a emocemi ovlivněno nebylo. Pouze sladká chuť přišla vítězům sladší a kyselá méně kyselá, zatímco poraženým chutnalo jen sladké a kyselé jim přišlo ještě kyselejší.

„Takže když máme negativní emoce, máme tendenci jíst hédonisticky příjemnější potraviny, což jsou většinou ty nezdravé,“ dodává docent Dando.






Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat