Prostreno.cz

Jaká zvířata nejvíce prospívají vašemu zdraví?

Že na nás mají naši domácí mazlíčci pozitivní vliv, je jasné každému, kdo má to štěstí, že s nimi sdílí společnou domácnost. A která na nás působí nejlépe?

Zvířata jsou zdraví prospěšná. Dokážou snížit krevní tlak, a proto díky nim předcházíme srdečním chorobám, dokážou nás dostat ze stresu a některá dokonce „vyčmuchají“, že trpíme vážnou nemocí. A která zvířata ve svých schopnostech ovlivnit naše zdraví vedou?

Pes

Bylo by spíš překvapení, kdyby v seznamu domácích mazlíčků působících pozitivně na naše zdraví psi nevyskytovali – jsou stále nejoblíbenějším zvířecím společníkem člověka. Je prokázáno, že majitelé psů mají nižší krevní tlak nebo hladinu cholesterolu. Studie rovněž ukazují, že lidé, vlastnící psa, kteří prodělali srdeční infarkt, žijí déle. Navíc nás pes díky potřebě venčení nutí alespoň k nějakému pravidelnému pohybu.

Naprosto neoddiskutovatelnou skutečností je pozitivní vliv psa na naši psychiku. Je skvělým společníkem a lékem proti stresu. A to už vůbec nemluvíme o schopnostech psů (tedy alespoň některých plemen) pomáhat zdravotně postiženým – ať už jako vodicí či asistenční psi, nebo v rámci canisterapie. Existují i případy, kdy psi spolehlivě „předpověděli“ u svých majitelů epileptický záchvat či pomohli odhalit například rakovinu.

Kočka

Ani ona není mezi zástupci zdraví prospěšných mazlíčků žádným šokem. Zatímco dříve v oblíbenosti domácích společníků vedli jednoznačně psi, dnes jim kočky začínají zdatně konkurovat. Souvisí to hlavně se skutečností, že jsou tato zvířata méně náročná na péči a pozornost, takže trávíme-li v práci 10 hodin denně, stále více z nás raději jako mazlíčka volí kočku (jednak se sama lépe zabaví než pes a jednak nepotřebuje venčit).

Podobně jako majitelé psů mají chovatelé koček nižší krevní tlak a netrpí tolik stresem. Vědci z minnesotské univerzity dokonce přišli se studií, podle níž mají majitelé koček o 40 % nižší riziko infarktu než lidé, kteří kočku nikdy nevlastnili. Kočky dokážou vycítit špatnou náladu člověka a přispěchat na pomoc. Umějí také odhalit nejrůznější nemoci (historky o tom, jak kočky vycítily, kde se v těle jejich majitelů nachází nějaký problém, jsou skoro legendární). Jejich předení má přesně tu správnou frekvenci, aby nás dokázalo uklidnit. I ony jsou využívány pro nejrůznější terapie (často jsou návštěvníky domovů důchodců apod.).

Rybičky

Rybičku v akváriu si sice nepohladíte (respektive byste asi neměli), ani vás neuklidní příjemnými zvuky, ale i tak vám může pozvednout náladu a zbavit stresu, a tím prospívat vašemu zdraví. Stačí zkrátka rybičky v akváriu pozorovat – máte díky nim doma vlastně takový další, malý svět. Podle vědců stačí 20 minut a zbavíme se stresu podobně jako při hypnóze. Navíc většinou je život v akváriu často mnohem zajímavější než program v televizi.

Ptáci

Klec s ptáky je součástí mnoha domovů po celém světě již po celá staletí. A má to své důvody. Podobně jako akvárium s rybičkami vás i pozorování ptáků dokáže uklidnit a zbavit stresu. Navíc řada lidí podceňuje jejich inteligenci, ale někteří ze zástupců opeřenců se chytrostí a učenlivostí vyrovnají i psům či kočkám. Příznivě na naši psychiku působí i ptačí štěbetání či zpěv.

Koně

Koně samozřejmě nejsou typičtí domácí mazlíčkové a jen málokdo z nás má to štěstí, že nějakého vlastní či má příležitost pravidelných projížděk. Ale pokud máte možnost přijít s koňmi do kontaktu, využijte ji! Jízda na koni příznivě ovlivňuje naši psychiku (pocitu svobody v sedle se prý vyrovná jen máloco), ale i naši tělesnou stránku – zlepšuje držení těla, posiluje ty správné svaly... Ostatně hipoterapie je jedna z neoblíbenějších a nejúspěšnějších rehabilitačních metod..

Křečci, králíci apod.

Malí hlodavci jsou skvělí společníci, dokážou s člověkem navázat pevný vztah a jsou vhodní i pro děti, protože jsou nenároční na péči a přitom učí naše potomky odpovědnosti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat