Prostreno.cz

Dieta, při které se může víno a čokoláda. Jak funguje?

Chcete mít postavičku jako lusk? Tak žádné sladké. A alkohol? Pouze suché bílé. Tak tohle se dosud tvrdilo o redukčním režimu. Teď je ale všechno úplně jinak. Zhubnete, když si budete pravidelně dopřávat čokoládu a červené víno. Je tu totiž zbrusu nová dieta!

Tak zvaná „sirtfood strava“. Proč o ní všichni tolik mluví? Slovo připomíná návštěvu z Marsu, ale jak je to s myšlenkou? Sirtfoods jsou prostě potraviny s vysokým obsahem sirtuinů, což je typ bílkoviny (SIR či Sir2 protein), která reguluje látkovou výměnu, zvyšuje svalovou hmotu a spaluje tuk. Kde načerpat dostatek informací?

Ta, která se dietám dlouho vyhýbala

Kniha s názvem Sirtfood Diet byla poprvé vydána v roce 2016, a to ve Velké Británii. Nutno říct, že vyvolala obrovský poprask i díky „reklamě“, kterou jí udělala zpěvačka Adele. Ta totiž na Billboard Music Awards přišla štíhlejší než když dřív, načež se její trenér Pete Geracimo přiznal, že zpěvačce naordinoval dietu právě podle této knihy. (Adele podle něj údajně sundala téměř 14 kilogramů.)

Podle knihy vám jistý plán pomůže se spalováním tuků, zvyšováním energie a spokojenějším životem. Vše, co musíte udělat, je vytvořit deficit kalorií, a to buď tím, že je spálíte při cvičení, nebo si odepřete dostatek jídla. Z nedostatku energie se aktivují tak zvané hubené geny. Je však nutné řídit se seznamem dvaceti nejlepších potravin, které mají vysoký obsah sirtuinů, mezi které patří například zelený čaj, červené víno, čokoláda s vyšším podílem kakaa, kurkuma, vlašské ořechy, chilli, rukola nebo káva.

Před společenskou akcí se to hodí, ale…

Strava probíhá ve dvou fázích. První fáze trvá tři dny a omezuje příjem kalorií na tisícovku za den. Skládá se ze tří zelených šťáv a jednoho „sirtfood jídla“. Druhá fáze trvá čtyři dny a zvyšuje denní příděl na maximálně 1500 kalorií denně, a to se dvěma zelenými džusy a dvěma jídly. Pak následuje udržovací režim, který je zaměřen na kalorie v rozumných dávkách. Dvoutýdenní plán obsahuje tři jídla, jeden zelený džus, a jednu či dvě porce sirtfood coby svačiny.

Co hrozí?

Nutno dodat, že když tento systém testovali dva odborníci na výživu u 39 dobrovolníků, tak všichni zhubnuli během týdne v průměru o tři až tři a půl kilogramu. Úspěch zaručuje nízký kalorický příjem, tudíž si musíte rozmyslet, zda svůj denní příděl „vyplácáte“ na koláč, nebo si dopřejete větší porci salátu či brokolice. A rizika?

Omezení příjmu „klasických“ bílkovin bude mít za následek úbytek svalové hmoty. Ten se posléze podílí na zpomalení metabolismu. Je to tedy opět pro a proti. Proto mnozí lékaři samozřejmě před podobnými dietami varují. Podle nich je pochopitelně lepší lépe rozvíjet životní styl, jíst méně a častěji – a víc se hýbat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat