Prostreno.cz

Potraviny, které vám pomohou snadněji usnout

Jedna ovečka, dvě ovečky… Tisíc oveček… Taky se pravidelně dopočítáváte velkých čísel? Pokud vám spánek „proklouzává“ mezi prsty, nejste sami. Noční klid je pro mnohé něco jako nedostižná meta. Co jíst či pít, abyste na ovečky mohli zapomenout?

Podle statistik má až 40 procent Čechů problémy se spánkem, za které může přepětí, stres, starosti či špatná spánková hygiena. Naštěstí různé studie ukazují, že některé potraviny mohou být prospěšné a nesmírně užitečné, co se kvalitnějšího spánku týče. Zde je pět položek, které byste určitě měli zkusit.

Hřejivé mléko

Věřte tomu nebo ne, pití teplého mléka před spaním má své opodstatnění. Mléko je velký kontejner tryptofanu, což je aminokyselina, která působí na tvorbu serotoninu a melatoninu – obojí pomáhá regulovat spánek. Jestli si do šálku přidáte kapku medu, záleží čistě na vás. Nutno však říct, že s ním je to mléko tak nějak o dost lepší…

Losos coby omega-3 v akci

Ve studii publikované v odborném časopise Journal of Clinical Sleep Medicine muži, kteří jedli losos třikrát týdně po dobu pěti měsíců (společně se svou běžnou stravou), hlásili kvalitnější spánek bez narušení. V podstatě všichni respondenti se shodli, že dostatek odpočinku v noci zaručuje i lepší každodenní fungování. Kdo by to byl řekl, že losos má další velké plus…?

Uklidňující rýže

Ač je to možná s podivem, tak i rýže patří mezi překvapivé položky tohoto seznamu. Jistý japonský výzkum se dvěma tisícovkami dobrovolníků totiž ukázal, že lépe a déle spí ti, kdo běžné přílohy častěji mění za rýži. Zapomeňte ale třeba na takový sladký rýžový nákyp. Bílý cukr spánku škodí. Stejně jako umělá sladidla, konzervační látky a barviva.

Hořčíkem nabitý špenát

Nedostatek hořčíku je údajně mimořádně běžnou záležitostí mezi dospělými, což je špatná zpráva. Jeho nízká hladina vás totiž udržuje vzhůru. Co s tím? Jezte špenát! Studie z roku 2012 prokázala, že špenát coby potravina bohatá na hořčík zaručuje dobrý spánek. Vyzkoušejte například špenátový závin z listového těsta!

Opojné mandle místo smažených chipsů

Mandle obsahují vysoké hladiny tryptofanu a hořčíku. Obojí, jak již bylo řečeno, působí na dobrý spánek. Tak hrstičku do dlaně a dopřejte si k televizi něco dobrého a užitečného zároveň. Možná se dnes večer krásně prospíte. Pokud tedy netrpíte potravinovou alergií a mandle jsou vám zapovězené…

Místo nich lze vsadit na levandulový či meduňkový čaj. Taky je vhodné zklidnit se meditací nebo si dopřát uvolňující koupel. V podstatě každý podobný osobní rituál je před spaním žádoucí. Vytvořte si svůj vlastní, ulehčíte si tu část života, která je určená k regeneraci.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat