Prostreno.cz

Potraviny, které zhoršují kvalitu vaší pleti

Trpíte na kožní potíže? Pak kromě odpovídající pleťové či dekorativní kosmetiky změňte i jídelníček. Jedině tak zatočíte s pupínky, vyrážkami či atopickým ekzémem!

„Poté, co jsem měsíce kupovala drahé krémy, dala jsem na radu svého dermatologa a udělala jsem si pořádek ve stravě,“ popisuje šestatřicetiletá Renata, která trpěla na atopický ekzém. A není jediná. Podle Systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí negenetickou a nesmírně zásadní roli u vzniku atopického ekzému a dalších zánětlivých onemocnění kůže jsou toxiny, které se v organismu hromadí a spouští imunopatologické procesy. Taky trpíte na lupénku, akné a jiné kožní problémy? Pak si na tohle nechte zajít chuť!

Nízkotučné cokoli

Když výrobci odstraní tuk, obvykle ho nahradí cukrem. Nízkotučné tedy rozhodně není bez cukru, což je velké zklamání pro ty, kdo hubnou. Studie ale dále potvrzují, že cukr narušuje kolagenová vlákna, která nejsou schopna oprav. Falešné potraviny tedy nejsou nic, co by vaší kráse prospívalo. Ale takové zdroje tuků, jako je avokádo, pomalu pražená nebo sušená jádra ořechů a semen, to je jiná!

Odstředěné mléko

Jedna z nejrozsáhlejších studií Health Study Sister se zaměřila na dívky starší 12 let. Ty, které pily kravské mléko, se v dospělosti potýkaly s akné. Studie dál prokázala, že odstředěné mléko je navíc ještě horší než plnotučné. Závěr? Přítomnost hormonů a bioaktivních molekul v mléce vede ke vzniku nežádoucích onemocnění kůže. Otázka tedy zní: Čím kravské mléko nahradit? Kokosovým či mandlovým mlékem. Vyberte si, která vám víc chutná.

Rostlinné oleje

Rostlinné nemusí znamenat vynikající. Podle odborníků oleje rostlinného původu (řepkový, slunečnicový) obsahují umělé trans-tuky a omega-6 těžké polynenasycené mastné kyseliny, jež se v západním světě výrazně podílejí nejen na vzniku srdečních chorob, ale i zánětlivých kožních onemocnění. Když už olej, tak extra panenský olivový či kokosový.

Pšeničný chléb

Lepek, lepek a zase jenom lepek. Dermatologové apelují na to, že právě on může za řadu problémů, jako je třeba lupénka. Pokud se i vy s tímto problémem potýkáte, vyměňte pšeničný chléb třeba za bezlepkovou rýži.

Ovocné smoothie

Fenomén smoothie? Ať už si koupíte to čerstvě vymačkané či balené, smoothie je synonymem pro pořádnou dávku cukru, i když původem z fruktózy. Možná, že právě i tohle je špatně, pokud se ovocem zásobujete až přespříliš. Jedna studie se dvěma skupinami krys totiž potvrdila, že strava bohatá na vysoký obsah fruktózy poškozuje kůži. Proto si připravujte i „zelené“ smoothie a zařaďte do svého denního příjmu víc zeleniny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat