Prostreno.cz

Cibule jako všelék. Překvapí vás, s jakými neduhy si poradí

Věřte nebo ne, obyčejná cibule není jen skvělou pomocnicí při vaření, ale bude vám užitečná i při léčení mnoha zdravotních patálií. Pokud vás trápí alergie, bradavice či akné, o jejích zázračných schopnostech se můžete hned přesvědčit…

Že je cibule jen ochucovadlo, co pozvedne chuť pokrmů? Kdepak. Její síla je větší, než si možná myslíte! V některých zemích se z cibulových slupek dodnes předpovídá počasí a ve starověkých kulturách se jí dokonce připisovala magická moc. Kdy se na ni můžete bez obav spolehnout?

Stop akné

Červené pupínky s hnisající „čepičkou“ zdaleka netíží jen dospívající mládež, ale ztrpčují život i mnoha dospělým. Bohužel se to týká i vás? Vsaďte na cibulovou šťávu. Ta totiž zabraňuje šíření infekce na kůži.

Sbohem, alergie

S příchodem jara trpí zejména alergici, kteří nestačí utírat slzy a dokupovat zásoby papírových kapesníků. Při alergických reakcích dochází k vyplavení histaminu a ten má na svědomí záněty, stažení dýchacích cest, překrvení a tak dále. Antialergická aktivita kvercetinu obsaženého v cibuli je dána jeho schopností snižovat produkci histaminu a tím ulevit od nepříjemností během venkovních procházek. No vidíte, nač chemická léčiva na sennou rýmu…

Konec bradavicím

Nevzhledné kožní útvary způsobené viry před cibulí berou do zaječích. Stačí do ní vyhloubit důlek, nasypat tam trochu soli a vyčkat, dokud se nerozpustí. Když budete bradavici potírat nasolenou cibulí, zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

Už žádný ekzém

Kožní onemocnění projevující se svěděním, odlupováním, suchostí a zarudnutím pokožky dokáže jednomu pěkně zatopit. Konzumace zeleniny se štiplavou chutí však výrazně posiluje imunitní systém a zatne tipec šíření zánětlivého procesu. Úlevu při ekzému přinese rozdrcená cibule smíchaná s vínem. Směs rozetřete na kousek látky a přikládejte na postižená místa.

První pomoc při krvácení z nosu

Mírné krvácení je ve většině případů neškodnou příhodou. Vzniká samovolně, při různých typech onemocnění (vysoký krevní tlak), při úrazu nebo v důsledku podráždění vlásečnic při rýmě. Zastavíte ho vložením kousku cibule do nosu. U dětí to ale raději nezkoušejte, hrozí jeho vdechnutí!

Kuří oko bude minulostí

Tato nepříjemnost se obvykle projeví jako následek nevhodné obuvi. Bývá totiž výsledkem hromadění odumřelé a zrohovatělé kůže v oblastech vystavených tlaku a tření. Namočte plátek cibule na několik hodin do octa, večer ho přilepte na kuří oko a nechte do rána působit.

Poté umyjte nohu v horké koupeli a tento postup opakujte tak dlouho, dokud se jádro oka neoddělí od ztvrdlé kůže. Pak bude klid!

Spojenec při ledvinových kamenech

Ke vzniku ledvinových kamenů hodně přispívají dědičné faktory a chronická dehydratace, přesnou příčinu a hlavního viníka však lékaři s definitivní platností zatím neobjevili. Přínos cibule v boji s tímto onemocněním spočívá v obsahu draslíku a hořčíku. Jednou denně, nejlépe ráno, nalačno před snídaní, se doporučuje konzumace dvou lžic cibulové šťávy smíchané s přírodním hnědým cukrem.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat